Record în Peru: Marşul pentru viaţă de la Lima, cel mai mare din istoria Americii Latine
7:10, luni, 31 martie, 2014 | Cuvinte-cheie: avort, copii, fotografii, istorie, marş pentru viaţă, pro-viaţă, tineri
Este al treilea an în care la Lima se organizează Marşul pentru viaţă (www.marchaporlavidalima.org). De data aceasta, peruanii au făcut istorie, realizând cea mai mare manifestaţie pentru viaţă din istoria Americii Latine, cu o participare estimată undeva între 150.000 şi 300.000 de persoane.
Sâmbătă, 22 martie 2014, copii, tineri şi adulţi au defilat începând de la ora nouă dimineaţa pe străzile Capitalei peruviene.
Fotografiile sunt impresionante, deşi asta nu a împiedicat relatări nefericite, ca şi cea făcută de agenţia Adina şi intitulată: „Sute de persoane se mobilizează pe străzile din Lima”.
Multe dintre fotografiile aeriene de pe pagina de Facebook a evenimentului nu apar în presa din Peru, care a ignorat mulţimea, publicând doar fotografii cu grupuri mici.
Un mesaj al Papei Francisc
Papa Francisc a sprijinit mişcarea printr-un mesaj expediat arhiepiscopului de Lima, cardinalul Juan Luis Cipriani, de către Secretarul Statului Vatican, cardinalul Pietro Parolin. Sfântul Părinte i-a încurajat pe participanţi „să se străduiască să contribuie incontestabil la ocrotirea vieţii umane din prima secundă, îngrijind-o cu respect şi duioşie şi promovând-o mereu, deoarece viaţa este dreptul fundamental al oricărui bărbat şi al oricărei femei.”
Spre deosebire de prelaţii europeni, inclusiv de cei spanioli, care nu mai participă la marşurile pentru viaţă din 2005, cardinalul din Lima a urcat pe estradă pentru a vorbi în faţa unei imense mulţimi, după modelul cardinalilor şi arhiepiscopilor din Statele Unite sau Canada, care sunt mereu prezenţi la marşurile pentru viaţă. El a încurajat respectul pentru viaţă: „Să facem un Peru în care să fie loc pentru toţi. (…) Peru spune da vieţii şi nu avortului”, a spus cardinalul în faţa mulţimii.
Autorităţile intenţionează să dea liber la avortul terapeutic
În Peru avortul este ilegal în practică. Ministrul Sănătăţii, Midori de Habich, a anunţat că guvernul va aproba anul acesta un „ghid tehnic care să reglementeze avortul terapeutic”. În realitate, ar fi vorba despre îmblânzirea legii actuale, foarte strictă şi eficientă.
Grupurile proviaţă şi-au dat seama de necesitatea de a acţiona încă din 2009, când în Peru s-a legalizat pilula de a doua zi, cu efect abortiv (nu lasă zigotul, noua fiinţă umană recent concepută, să nideze, adică să se implanteze în endometru – peretele uterin, cauzându-i astfel moartea).
Lobby-ul pro-avort în Peru
Activiştii pro-avort pretind că în Peru se fac 370.000 de avorturi ilegale pe an. Sunt cifre inventate. De exemplu, în Uruguay, ţară puternic urbanizată, bine conectată şi descreştinată, în primul an după legalizarea avortului, nu s-au înregistrat mai mult de 6.600 de avorturi. Peru are de zece ori populaţia Uruguayului: dacă ar fi fost la fel de descreştinată şi urbanizată (dar nu este), ar fi trebuit să numere vreo 60.000 de avorturi. Peru este însă o ţară conservatoare şi religioasă, cu multă populaţie rurală şi infrastructură slabă. În plus, dat fiind că avortul este ilegal şi rău văzut, o estimare mai realistă ar fi de cel mult 20.000 de avorturi.
Un studiu al doctorului Elard Koch din 2012 arăta că lobby-ul pro-avort multiplică adesea şi de 18 ori cifrele reale ale avorturilor clandestine, pentru a-şi favoriza interesele.
sursa http://stiripentruviata.ro/