Rugăciune și regim: Cum arată liceul la care învață doar fete - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Rugăciune și regim: Cum arată liceul la care învață doar fete

20:21, marți, 25 februarie, 2020 |

La nici 70 de kilometri de Chișinău, într-o pădure din preajma satului Hagimus, raionul Căușeni, se află un Liceu cu profil de Arte doar pentru fete, care se află pe teritoriul Mănăstirii Marta și Maria și este administrat de maicele de acolo.

În acest liceu proaspăt construit își fac, deocamdată, studiile 39 de fete din diferite colțuri ale țării, transmite Știri.md.

Pe lângă materiile obișnuite, care se predau în toate școlile din țară, discipolele au și lecții individuale de canto, pian și dirijat.

Victoria are 18 ani, este elevă în clasa a 12-a, iar în acest an se va număra printre primele ucenice care vor susține Bacalaureatul la Liceul de pe lângă Mănăstire.

Victoria Morari, elevă în clasa a XII-a, Liceul cu Profil de Arte de pe lângă Mănăstirea Marta și Maria:

„Viața mea s-a schimbat radical. Când eram în lume, viața mea era împrăștiată, nu știam ce îmi doresc cu adevărat. Însă aici, datorită maicilor și datorită Bunului Dumnezeu, că noi ne rugăm, am înțeles ce vreau de la viață prin faptul că muzica este viața mea. Vreau să merg la Academia de muzică și teatru și să fac cursuri de dirijare”.

Elevele au acces la internet și telefoane mobile. Cu toate acestea, Victoria spune că s-a obișnuit să stea departe de gadgeturile moderne.

„Cred că aceasta este o școală dintre cele mai bune, deoarece aici nu sunt băieți care să ne distragă atenția, nu prea avem acces la telefoane, pentru că internetul e ca cuțitul din bucătărie. Nu pierdem timpul în zadar”, a menționat tânăra.

După doi ani și jumătate de când se află la Liceul de la Mănăstire, tânăra recunoaște că nu i-a fost ușor să se obișnuiască cu regimul de aici.

„Ne trezim la 7:00, facem gimnastica de dimineață, până la și 10, după aia plecăm la rugăciunea de dimineață. Orele se încep la ora 8:00, după care la ora 1:45 e masa și apoi lecții până seara, la ora 6”, a mai spus adolescenta.

Monahia Teoctista, responsabilă de Liceul cu Profil de Arte de pe lângă Mănăstirea Marta și Maria: „Nu este chiar simplu pentru ele. În primul semestru, în general, clasa a X-a e foarte greu, pentru că trebuie să se dezobișnuiască și de telefoane, și regimul acesta destul de strict. E un regim. Trebuie să se scoale dimineața la 7 obligatoriu și la 11 seara e stingerea obligatoriu. Elevele cum vin la noi la 1 septembrie au posibilitatea să plece acasă sâmbăta, dar nu prea pot pleca în fiecare sâmbătă. De ce, fiindcă au aceste ore individuale, pierd orele”.

Mădălina Sârbu, elevă în clasa a X-a, Liceul cu Profil de Arte de pe lângă Mănăstirea Marta și Maria:

„M-am gândit cu ajutorul Domnului să încerc și nu regret și nu o să regret niciodată în viață că am venit aici să fac studiile. M-am făcut mai liniștită, am luat multe lucruri de la măicuțe, ele se poartă foarte bine cu noi, suntem ca într-o familie”.

Daniela Buruian, elevă în clasa a X-a, Liceul cu Profil de Arte de pe lângă Mănăstirea Marta și Maria: „Din rude de preoți, i-au propus tatălui să mă aducă aici și tata s-a decis să mă aducă aici. E foarte bine că există așa școli separate, pentru că nouă fetelor ne dă posibilitatea să ne concentrăm asupra obiectelor și eu cred că aceasta este perioada în care noi trebuie să învățăm”.

În cadrul instituției de învățământ muncesc patru maici de la Mănăstire și mai mulți profesori, care fac de câteva ori pe săptămână naveta de la Chișinău sau Tighina.

Veronica Postolache, profesoară de dirijare, Liceul cu Profil de Arte de pe lângă Mănăstirea Marta și Maria:

„Orele decurg cu foarte multă dăruire de sine. Spre deosebire de orele pe care le duc la Chișinău, în școlile obișnuite, acolo foarte mult persistă indiferența. Este o educație aparte, este un spirit aparte unde sunt eleve fete, nu este brutalitate. Este o puritate aici, o sfințenie. Am devenit și eu mai spirituală, mai cuminte, mai gânditoare”.

Liceul de pe lângă Mănăstirea Marta și Maria este o filială a liceului ”Grigore Grigoriu” din satul Cîrnățeni, raionul Căușeni, așa că dascălii sunt plătiți din bugetul de stat, cu excepția profesorilor de muzică.

Monahia Teoctista, responsabilă de Liceul cu Profil de Arte de pe lângă Mănăstirea Marta și Maria:

„Avem un schit, unde avem vaci, porci, animale, maicile muncesc acolo și ceea ce se vinde de acolo se susțin, în special, orele individuale, care nu sunt achitate de stat”.
Monahia Teodora, slujitoare a Mănăstirii Marta și Maria:

„Noi suntem până în 60 de maici, împreună cu ascultătoarele surori și maici. Avem diferite ateliere, avem atelierul de tricot, avem croitoria, unde coasem veșminte preoțești, haine călugărești. Avem țesătoria, țesem diferite traiste, prosoape. Avem vie, livadă, grădină, de toate”.

Mănăstirea Sfintelor Mironosițe Marta și Maria a fost înființată în anul 1997, iar Liceul cu profil de Arte de pe lângă aceasta și-a început activitatea acum trei ani. Studiile aici sunt gratuite.

Sursa: https://stiri.md

Contact Form Powered By : XYZScripts.com