Rusia: Punerea în scenă a unei opere de Wagner a stârnit protestele ortodocșilor
10:59, luni, 30 martie, 2015 |
Ministrul Culturii din Rusia l-a concediat pe directorul unui teatru siberian deoarece punerea sa modernă în scenă a operei lui Wagner, Tannhäuser sau Lupta cântăreţilor de la Wartburg, a ofensat Biserica Ortodoxă Rusă, informează NY Times.
Anunţul a fost făcut după ce câteva mii de oamenii s-au adunat în faţa teatrului Novosibirsk pentru a protesta împotriva operei pe care aceştia au găsit-o jignitoare la adresa creştinilor, ea promovând „valorile decadente ale Vestului”.
„Creştinismul Ortodox este piatra de temelie a marii culturi ruse”, scria pe una din pancartele protestatarilor din Novosibirsk, un oraş cu 1.5 milioane de locuitori şi al treilea ca mărime din Rusia.
Oamenii strânşi în stradă fluturau steaguri patriotice, unele din ele cu poza preşedintelui Vladimir Putin pe tricolorul rus, iar altele în portocaliu și dungi negre ale panglicii Sf. Gheorghe. Pe vremuri panglica era asociată cu celebrarea victoriei din cel de al doilea Război Mondial.
Biserica Ordoxă Rusă a jucat un rol important în eforturile lui Putin de a consolida societatea rusă apelând la valorile tradiţionale ruseşti în opoziţie cu liberalismul din vest.
Scandalul provocat de punerea în scenă a piesei „Tannhauser” a crescut în intensitate în ultimele săptămâni, motiv pentru care multe figuri culturale ruseşti au luat apărarea interpretării moderne a piesei lui Richard Wagner scrisă în secolul al XIX lea.
Cu toate acestea, duminică, ministrul Culturii, Vladimir Medinschi l-a concediat pe Boris Mezdrici din funcţia de director al Operei de Stat şi Balet Novosibirsk, o poziție pe care a deținut-o în perioada 2001-2008 şi reînnoită în 2011.
Medinschi l-a înlocuit cu Vladimir Kekhman, director al Teatrului Mihailovschi din Sankt-Petersburg. Kekhman a declarat agenției de știri de stat Tass că va rămâne director al ambelor teatre.
Sursa: Activenews.ro