Salvaţi din infern – imagini dramatice în misiunile de salvare a refugiaţilor din Irak
7:55, vineri, 15 august, 2014 | Cuvinte-cheie: catastrofa umanitara, drama umanitara, irak, islamişti, moartea copiilor
In nordul Irakului continua drama refugiatilor incoltiti de luptatorii islamisti pe un munte. Un jurnalist CNN a fost la bordul unui elicopter si a salvat cativa refugiati din mijlocul gloantelor, apoi le-a aruncat ajutoare celorlalti.
Un alt asemenea elicopter s-a prabusit, dar nu se stie daca din cauza unui atac. Pilotul a murit, iar un jurnalist de la New York Times care se afla la bord a fost ranit. In timp ce transporta o incarcatura de mancare, apa, scutece si lapte praf deasupra teritoriului dominat de islamisti, elicopterul a fost atacat de la sol.
Intre timp, pilotul isi vede de drum. Are misiunea de a ajunge la refugiati cu ajutoarele. Echipajul arunca pachetele, iar oamenii de jos se reped sa le prinda. Din cand in cand, elicopterul aterizeaza si culege cativa refugiati. Oamenii disperati se arunca la bord, impingandu-si copiii in fata. Nu exista reguli, urca cine reuseste. Un om este atat de fericit incat il saruta pe obraji pe jurnalistul strain. Cand nu mai e loc, echipajul inchide usile elicopterului. Soldatul isi trage mana tinuta strans de cineva de jos, disperat sa urce.Cei salvati isi trag sufletul. Sunt socati si epuizati, dar frica face loc curand unui imens sentiment de usurare. Printre lacrimi, rasar si zambete.
Cei de la bord tresar si isi acopera urechile cand se aud focurile de arma trase din elicopter catre islamistii de la sol.
Teama dispare cand elicopterul intra in teritoriul kurd. Copiii zambesc din toata inima: pentru ei cosmarul de pe munte s-a sfarsit. Dar, potrivit ONU, alti 20 pana la 30.000 de oameni il traiesc in continuare, amenintati de foamete, in aceeasi masura in care sunt amenintati de jihadisti.
sursa http://stirileprotv.ro/
Irakienii care au fugit pe Muntele Sinjar pentru a nu fi exterminaţi de islamiştii din cadrul Statului Islamic (SI) supravieţuiesc cu greu fără hrană şi apă în plin soare, unii părinţi dându-le copiilor deshidrataţi să bea din sângele lor pentru a-i putea menţine în viaţă.
Aproximativ 6.000-8.000 de persoane au reuşit să ajungă în tabăra improvizată din provincia Dohuk, dar aproximativ alte 30.000 sunt încă blocate pe Muntele Sinjar, într-o situaţie pe care lucrătorii umanitari britanici au descris-o drept o “criză umanitară copleşitoare”, relatează Sky News.
“Ne-au spus poveşti năucitoare”, a declarat o jurnalistă a postului de televiziune, Sherine Tadros, aflată în tabăra Zakho, unde nu există curent electric şi sunt doar trei sau patru toalete. “Un bărbat tocmai ne-a povestit cum şi-a văzut cei patru copii murind de sete. Nu aveau unde să îi îngroape pe munte, aşa că au pus nişte pietre peste cadavrele lor”, a adăugat ea.
“Un alt bărbat susţine că deoarece copiilor le este foarte sete, părinţii au început să se taie pe mâini şi să le dea să bea sânge”, continuă jurnalista.
Ea explică faptul că refugiaţii se angajează într-o călătorie foarte periculoasă către tabere, care durează uneori 12 ore. “Iar când ajung aici, condiţiile sunt destul de îngrozitoare. Nu este electricitate, nu sunt agenţii umanitare – este doar o tabără improvizată”, afirmă ea.
Refugiaţii din tabără, dintre care unii au răni provocate de gloanţe, supravieţuiesc cu apă şi hrană aduse de localnici. Comunitatea internaţională începe să ia atitudine, dar situaţia este fără precedent, potrivit lucrătorilor umanitari de pe teren.
“Trebuie să facem ceva pentru a salva aceste persoane – 30.000 blocate pe munte de teama de a nu fi exterminate de SI. Nu se poate ajunge la ele decât cu elicopterul”, afirmă britanicul kurd Taban Shoresh. “Nu au absolut nimic (…) nu au hrană, nu au apă. Sunt deshidratate. Nu au haine, încălţămintea le este uzată. Este extrem de cald şi stau în plin soare. Este pentru prima dată în istorie când 30.000 de persoane sunt blocate pe munte de teama de a nu fi ucise – toţi liderii trebuie să se adune şi să găsească cea mai bună modalitate de a salva aceste persoane. Nu ne putem uita cum mor 30.000 de persoane“, adaugă el.
sursa mediafax.ro