Sărbătorirea solemnă a Sfintei Fericitei Agafia, de la Mănăstirea Cușelăuca
8:34, vineri, 23 iunie, 2017 | Cuvinte-cheie: cuselauca, fericita agafia, manastirea cuselauca
Joi, 22 iunie 2017, în ziua pomenirii Sfintei Fericitei Agafia de la Cușelăuca, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova, Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir a liturghisit la Sfânta Mănăstire cu hramul Adormirea Maicii Domnului din s. Cușelăuca, r. Șoldănești.
Manifestările duhovnicești au început, dis-de-dimineață, cu scoaterea raclei cu sfintele moaște în fața bisericii mănăstirești și cu oficierea Utreniei, după care a fost săvârșită Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.
Alături de Înaltpreasfinția Sa au înălțat rugăciuni PS Episcopi vicari: Ioan de Soroca și Siluan de Orhei, un impunător sobor preoțesc și numeroși credincioși din toate colțurile țării, dar și de peste hotare, veniți la Mănăstirea Cușelăuca, pentru a înălța rugăciuni și pentre a-i aduce mărirea cuvenită Fericitei Agafia.
La Vohodul mic, Stareța Mănăstirii Cușelăuca, Egumena Vera (Spinei), pentru activitatea rodnică la cârma Mănăstirii Cușelăuca a fost decorată de către Mitropolit, cu dreptul de a purta cruce cu pietre scumpe. Totodată, în premieră pentru Biserica Ortodoxă din Moldova, ÎPS Vladimir a oferit Egumenei Vera, noul ordin bisericesc „Cuv. Agafia de la Cușelăuca”, de gr. II.
Momente înălțătoare, de aleasă bucurie duhovnicească au trăit ierarhii, preoții și credincioșii, când a fost intonat Troparul Sfintei, timp în care Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir, dimpreună cu soborul de arhierei au dat cinstea cuvenită, închinându-se la racla cu moaștele Sfintei Fericitei Agafia.
Cu binecuvântarea ÎPS Mitropolit Vladimir, cuvântul predicatorial a fost rostit de PS Ioan, Episcop de Soroca, Vicar mitropolitan, în care Episcopul Sorocei arătat că pe Fericita Agafia de la Cușelăuca o avem „între rugătorii fierbinți către Dumnezeu ai neamului nostru, fiind, grabnică ajutătoare, pildă luminoasă pentru credință, trăire și evlavie creștină. O avem la loc de cinste și pentru faptul că este, cea dintâi sfântă canonizată în cuprinsul Bisericii Ortodoxe din Republica Moldova. Să o lăudăm mereu în rugăciuni pe Fericita Agafia căci „celor drepți li se cuvine laudă” (Ps. 32, 1)”.
După Sfânta Liturghie, a fost oficiat un Tedeum de mulţumire, în cinstea Sfintei Fericitei Agafia – mijlocitoare către Preasfânta Treime pentru tot sufletul necăjit și întristat.
La final, Mitropolitul Vladimir a oferit ordine și medalii bisericești ctitorilor de seamă a Mănăstirii Cușelăuca.
Sursa: www.mitropolia.md