Școlile teologice din Moldova și-au cinstit ocrotitorii cerești – Sfinții Trei Ierarhi
13:15, marți, 12 februarie, 2019 | Cuvinte-cheie: Academia de Teologie Ortodoxă, Chisinau, hram, sf.trei ierarhi
Marți, 30 ianuarie/12 februarie 2019, când Biserica Ortodoxă îi cinsteşte pe Sfinţii Trei Ierarhi, Școlile teologice din Moldova: Academia de Teologie Ortodoxă și Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Ierarh Gavriil”, și-au celebrat hramul prin Liturghie arhierească.
În această binecuvântată zi de prăznuire creștină, capela închinată „Sfinţilor Trei Ierarhi” de pe teritoriul ATOM din capitală a devenit neîncăpătoare pentru corpul pedagogic, elevii seminarişti, studenţi şi enoriaşi, pregătiţi duhovniceşte pentru a sărbători acest eveniment, prin participarea la serviciul divin praznical alături în rugăciune de PS Episcop Ioan al Sorocii, Vicar mitropolitan, responsabil de domeniul Învățământ teologic în cadrul Bisericii Ortodoxe din Moldova, prezent fiind și Secretarul mitropolitan, Prot. mitr. Vadim Cheibaș.
Această sărbătoare a Sfinților Trei Ierarhi este o sărbătoare a comuniunii. Sfinţii Trei Ierarhi sunt cele trei vârfuri ale ierarhiei Bisericii Ortodoxe, care au întrecut cu înălţimea vieţii şi a învăţăturii lor pe mulţi şi ca nişte apostoli după Apostoli au strălucit în lume.
În cuvântul predicatorial adresat la sfârșitul Sfintei Liturghii, Episcopul Sorocii a arătat că Sfinții Trei Ierarhi sunt prăznuiți împreună pe 30 ianuarie/12 februarie pentru a le descoperi creștinilor că nu este unul mai mare decât altul. Prin hotărârea luată la Atena, la primul Congres al Profesorilor de Teologie din anul 1936, Sfinții Trei Ierarhi au devenit patronii spirituali ai instituțiilor de învățământ teologic ortodox din întreaga lume.
Totodată, Episcopul vicar mitropolitan s-a adresat către întregul corp didactiv și studenți cu un cuvânt de felicitare și binecuvântare din partea Mitropolitului țării, ÎPS Vladimir, Rector al Academiei de Teologie Ortodoxă și Seminarului Teologic, urându-le să fie misionari adevărați ai Bisericii și să propovăduiască cu neînfricare Adevărul mântuitor al Evangheliei.
De asemenea, pentru activitate sârguincioasă de înalte distincții și mențiuni s-au învrednicit un grup de preoți profesori, colaboratori și studenți ai instituțiilor de teologie ortodoxă.
La rândul său, Prorectorul ATOM, Prot. mitr. Vetcislav Cazacu, a mulțumit ierarhului sorocean pentru prezența și slujirea arhierească în această zi importantă pentru teologia din țara noastră, menționând că atât dascălii, precum și învățăceii, rămân ascultători Bisericii și Înaltpreasfinției Sale, ÎPS Mitropolit Vladimir, gata să-i urmeze îndemnul și povața spre propășirea credinței și mărturisirea ei în lumea de astăzi.
Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media, www.mitropolia.md