Se împlinesc 70 de ani de la mutarea la viața veșnică a Sfintei Matrona cea Oarbă - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Se împlinesc 70 de ani de la mutarea la viața veșnică a Sfintei Matrona cea Oarbă

16:10, luni, 2 mai, 2022 | Cuvinte-cheie: ,

Sfânta Matrona, introdusă în 2018 în calendarul Bisericii Ortodoxe Române, s-a născut în 1881, în satul Sebino din Tula și a plecat la Domnul în 2 mai 1952, după o viață plină de evlavie și binefaceri oferite credincioșilor prin rugăciune și vedere duhovnicească.

Părinții ei, Natalia și Dmitri, erau în vârstă și se gândeau să o dea la un orfelinat, din pricina sărăciei. Însă mama a visat o pasăre albă cu chip de om și ochi închiși, care i s-a așezat pe mână, astfel că a păstrat copilul, gândind că este un semn. La naștere, au constat că fetița era oarbă.

I-au pus numele Matrona, în cinstea Cuvioasei Matrona a Constantinopolului, care a trăit în secolul al V-lea, și care este pomenită în 9 noiembrie. Când preotul a cufundat-o în cristelniță, deasupra ei s-a înălțat miros de tămâie. Pe pieptul fetiței era o umflătură în formă de cruce în relief, nefăcută de mână omenească.

Astfel au înțeles părinții că fetița era aleasă de Dumnezeu. La opt ani, Matrona avea o credință profundă, abilitatea de a vindeca bolnavii și de a prezice viitorul. În adolescență a avut ocazia să călătorească la marile mănăstiri împreună cu fiica unui proprietar local.

La 14 ani a ajuns la catedrala Sf. Andrei, unde slujea Sfântul Ioan de Kronștadt. După slujbă, sfântul a rugat lumea adunată să îi facă loc Matronei, adresându-i acesteia cuvintele: „Matronușka, vino! Vino la mine! Iată, vine schimbul meu – al optulea stâlp al Rusiei”.

După revoluția bolșevică, Matrona și o prietenă au mers să caute de lucru și adăpost, ajungând la Moscova. Trăia pe unde apuca, la prieteni și cunoștințe, dar nu la frații ei care au devenit bolșevici.

Primea zeci de oameni zilnic, vindecându-i și sfătuindu-i ce să facă în viața lor, iar noaptea se ruga. Se spovedea și se împărtășea des.

A locuit la diverse adrese, de unde pleca brusc cu o zi înainte ca miliția să vină, ca să o aresteze. Astfel, îi proteja și pe cei care o găzduiau.

Odată, un polițist a venit să o aresteze și a găsit-o la adresă. Dar sfânta i-a spus că, oarbă fiind, nu poate fugi departe, așa că să o lase și să meargă urgent acasă la el, unde a avut loc un accident. Milițianul a mers acasă la timp pentru a-și salva soția, care se arsese grav. Ulterior, le-a spus colegilor că nu se va mai duce niciodată să o aresteze pe Sfânta Matrona.

Sfânta și-a prezis moartea cu trei zile înainte. A ales să fie înmormântată în Cimitirul Danilov, „ca să asculte slujba” într-una din puținele biserici rămase deschise la Moscova.

Mormântul Sfintei Matrona a devenit loc de pelerinaj. În 1998, moaștele ei au fost găsite neputrezite și depuse în Mănăstirea Danilov, apoi așezate într-o raclă de argint la mănăstirea Acoperământului Maicii Domnului (Pocrovski) din Moscova.


Începând din 2018, sfânta este cinstită de ziua ei de sărbătoare la Biserica „Sf. Nicolae – Tabacu” din Capitală.

Sursa: https://basilica.ro/

Contact Form Powered By : XYZScripts.com