Seminarul municipal al profesorilor de religie „Întru lumina Ta vom vedea lumină”
19:33, sâmbătă, 14 mai, 2022 | Cuvinte-cheie: cerere, curs opțional, disciplină opțională, educație religioasă, opțional, religie, seminar, seminar metodologic
În săptămâna de după Duminica Femeilor mironosițe și în pragul Zilei internaționale a Familiei, în data de 12 mai 2022, în incinta Instituției Publice Liceul Teoretic „Hyperion” a avut loc seminarul municipal al profesorilor de religie „Întru lumina Ta vom vedea lumină”. Seminarul a fost organizat de către Cabinetul metodic al Mitropoliei Moldovei în parteneriat cu Direcția Generală Educație Tineret și Sport a mun. Chișinău și a avut drept scop eficientizarea procesului educațional la disciplina opțională Religia. Seminarul a întrunit profesori de religie din cele peste 20 de instituții de învățământ municipal în orarul cărora se regăsește disciplina opțională Religia.
Seminarul „Întru lumina Ta vom vedea lumină” a fost organizat la inițiativa administrației IPLT „Hyperion” și a profesorului de religie – preotul Manica Vasile, care își desfășoară activitatea în cadrul acestei instituții de mai bine de șase ani, oferind un statut special disciplinei opționale (Religia) prin calitatea orelor desfășurate și implicarea elevilor în diverse activități cu caracter educativ. Seminarul a debutat cu o lecție publică desfășurată cu elevii clasei a VIII-a la tema „Căsătoria și viața de familie”, în cadrul lecției, organizată după cadrul ERRE, elevii și-au construit propriul sistem de valori familiale și au identificat principalele elemente ale unei familii creștine în baza Bibliei și a exemplelor din viețile sfinților.
Seminarul municipal a continuat cu o activitate extrașcolară dedicată femeilor mironosițe și familiei, aceasta a întrunit pe scena liceului talentele de cântec și recital ale bravilor liceeni. Un moment important al activității extrașcolare a fost elogierea femeilor mironosițe prin poezia „Femeilor iubite” de Traian Dorz, care prezintă succint viața fiecărei dintre femeile biblice. Un moment emoționat a fost interpretarea de către eleva Loredana Negritu, a piesei „Un gând pentru pace”, pe versurile doamnei Veronica Moisei, director-adjunct și profesoară de limba și literatură română din familia Hyperion.
La finalul Seminarului, Episcopul Ioan a transmis participanților mesajul de binecuvântare al Înaltpreasfințitului Mitropolit Vladimir și a exprimat profundă recunoștință pentru această întâlnire de suflet și pentru suflet doamnei Tamara PASAT, director al instituției educaționale, părintelui Vasile Manica, profesor de religie și istorie în acest liceu, cadrelor didactice, dar în mod foarte special tuturor elevilor participanți la ora publică.
Cabinetul metodic al Mitropoliei Moldovei subliniază importanța realizării seminarelor practice pentru profesorii de religie. Acestea permit realizarea unui schimb de experiență între profesori și creșterea calității orelor de religie. Aceștia fiind factorii care permit disciplinei opționale Religia să-și mențină atractivitatea pe piața disciplinelor opționale. În același timp reamintim tuturor că luna mai este perioada în care elevii și părinții scriu cereri pentru studierea disciplinei opționale, pe acestă cale îndemnăm părinții și elevii să opteze pentru studiul disciplinei opționale Religia – pentru a cunoaște învățătura de credință și a se dezvolta armonios în spiritul valorilor creștine.
Cabinetul metodic al Mitropoliei Moldovei,
Sursa: www.predare-religie.blogspot.com