Sf. Parascheva a reunit din nou mii de suflete la Iași: Dacă nu ai dor de Dumnezeu, nu poți înțelege demersul pelerinului
19:33, luni, 14 octombrie, 2024 | Cuvinte-cheie: cuvioasa parascheva, iasi, pelerini
Zeci de mii de pelerini au participat luni la hramul Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași. Mitropolitul Teofan a subliniat că pelerinii pot fi înțeleși doar de cei care manifestă același dor de Dumnezeu ca ei.
Sfânta Liturghie a fost oficiată la altarul exterior din proximitatea Catedralei Mitropolitane de un sobor de ierarhi condus de Înaltpreasfințitul Părinte Nichita, Arhiepiscop de Thyateira și de Marea Britanie.
Întaltpreasfinția Sa a vorbit la predică despre importanța pelerinajului în viața creștinilor, oferind-o drept exemplu pe Sfânta Parascheva.
La hramul de anul acesta au fost așezate spre închinare, alături de moaștele Sfintei Parascheva, și moaștele Sfântului Pantelimon de la Mănăstirea Sf. Pavel din Muntele Athos.
Mitropolitul Teofan a rostit, la finalul slujbei, un cuvânt de recunoștință față de cei aproximativ 210.000 de pelerini care s-au rugat în aceste zile la Iași.
„Sufletul multor pelerini este întreg numai foame și sete, râvnă și dor. Un dor care-i arde. Este focul despre care Hristos a zis: Foc am venit să arunc pe pământ și cât aș vrea să fie acum aprins! (Luca 12, 49)”.
Dacă nu ai acest dor, dacă nu tinzi spre el, nu poți înțelege demersul pelerinului. În realitate, omul înțelege cu adevărat numai ceea ce experimentează.
„Pornind la drum, pelerinul se predă liber lui Dumnezeu. Se predă lui Dumnezeu nu ca autoritate exterioară care ne impune ce să facem și ce să nu facem. Pelerinul se așază în mâna lui Dumnezeu ca izvor de bucurie, liniște lăuntrică și iertare izbăvitoare”.
„Mulți varsă lacrimi. Lacrimi de durere pentru păcate și încercări. Lacrimi de bucurie și recunoștință. Fără bucurie sau durere, lacrimile nu curg. Iar lacrimile spală uimitor de eficient. Spală inima de neiubire și mintea de otrava conștiinței superiorității personale”.
„Creștinii trăiesc taina pelerinajului ca act de asceză folositor pentru ei înșiși. În același timp, ei mărturisesc, ei strigă lăuntric, ei așteaptă. Pelerinii mărturisesc, din experiența proprie sau cea a istoriei, că fără Dumnezeu totul doare. Viața doare, moartea doare, succesul doare, înfrângerea doare. Durere pe toată linia”, a evidențiat ierarhul.
Înaltpreasfințitul Părinte Teofan a mulțumit autorităților locale și tuturor celor care s-au implicat în organizarea pelerinajului.
Până la ora 14:00, aproximativ 216.000 de pelerini trecuseră pe la raclele cu cinstitele moaște, iar 45.000 așteptau la rând. Timpul de așteptare pentru închinare este de aproximativ 16 ore, transmit organizatorii.
Foto credit: Doxologia / Flavius Popa
Sursa: www.basilica.ro