Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare de sărbătoarea Tăierii Împrejur cea dupa trup a Domnulului la Mănăstirea Curchi
15:10, sâmbătă, 14 ianuarie, 2023 | Cuvinte-cheie: episcop siluan salari
În ziua Praznicului domnesc al Tăierii împrejur cea după Trup a Domnului nostru Iisus Hristos și a cinstirii Sfântului Ierarh Vasile cel Mare, Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar mitropolitan și Egumen al Mănăstirii „Nașterea Maicii Domnului”, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sf. Ierarh Vasile cel Mare la Mănăstirea Curchi.
La 8 zile după naştere, Domnul Hristos a primit potrivit Legii vechi, tăierea împrejur ca să ne scape de greutatea Legii şi să ne înveţe tăierea împrejur cea duhovnicească a minţii şi a inimii, cea curăţitoare de tot păcatul. La acest eveniment vedem plinătatea smereniei Domnului, căci la naştere a luat trupul nostru, iar acum ia asupra-Şi însăşi trupul de păcat al nostru, ca să ne înveţe deplina smerenie, cea curăţitoare de tot păcatul.
Tot astăzi prăznuim pe marele Vasile, unul din cei mai mari ierarhi ai Bisericii şi stâlp al Ortodoxiei.
Lucrările pe care ni le-a lăsat Sfântului Vasile sunt inspirate din activitatea sa practică. Scrierile sale au o mare importanță teologică și au fost traduse pe tot globul. Sfântul a fost înainte de toate un om al conducerii. Născut atât pentru a-i îndruma pe oameni, cât și pentru a-i stăpâni în situațiile dificile, el pune bazele vieții monahale încă de la începutul activității sale. Regulile sale monahale, mari și mici, poartă totuși amprenta clară a darurilor cu care sfântul a fost înzestrat. Sf. Vasile – arhipăstor capadocian, a fost un îndârjit susținător al monahismului. S-a mutat catre Domnul la varsta de 50 de ani, in ziua de 1/14 ianuarie.
Sfântul Vasile cel Mare a fost și rămâne unul dintre marii părinți ai monahismului de tip chinovial. El este primul ierarh care a înființat, pe lângă Biserică, azile și spitale pentru ajutorarea celor săraci și neputincioși, îndemnând pe cei înstăriți să se milostivească față de cei lipsiți. În Cezareea Capadociei a înființat instituții de asistență socială cunoscute sub numele generic de Vasiliade, cum ar fi: azile, ospătării, case pentru reeducarea fetelor decăzute, școli tehnice și spitale pentru leproși.
La final, PS Siluan, Episcop de Orhei, i-a binecuvântat pe toți cei prezenți la Sfânta Liturghie și i-a îndemnat să urmeze Sfântului Ierarh Vasile cel Mare, vrednic slujitor şi bun păstor al Bisericii lui Hristos.
„Pe tine, trâmbița cea cu dumnezeiască glăsuire și cerească albină, care din florile învățăturilor ai adunat mierea cea făcătoare de viață a dogmelor Treimii și o ai lăsat Bisericii lui Hristos bogăție neîmpuținată, din care gustăm noi toți, cu dulce cântare te lăudăm, cântând ție: Bucură-te, mare ierarhe Vasile!”
Sursa: https://manastireacurchi.md/