Sfânta Liturghie Arhierească la Mănăstirea „Cuvioasa Parascheva” – Hîncu
12:42, duminică, 29 ianuarie, 2017 | Cuvinte-cheie: Episcopia de Ungheni şi Nisporeni, hincu, manastirea hincu, slujire arhiereasca
Duminică, 29 ianuarie 2017. Preasfinţitul PETRU, Episcop de Ungheni şi Nisporeni, a liturghisit la mănăstirea „Cuvioasa Parascheva” Hîncu. Sfînta Liturghie a fost oficiată în biserica de iarnă „Adormirea Maicii Domnului” din complexul mănăsirii.
Alături de Ierarh au coliturghisit soborul de preoți și diaconi slujitori ai mănăstirii şi creştinii veniţi la rugăciune. Răspunsurile la strană au fost oferite de Corul mănăstirii dirijat de Stareța acestui așezământ monahal, Egumena PARASCHEVA (Cazacu).
După citirea pericopei evanghelice, Chiriarhului locului Preasfinţitul Episcop PETRU, a rostit un cuvînt de învățătură în cadrul căuia a explicat credincioșilor ideia pericopei evanghelice de astăzi: „Iubiţi credincioşi, Pocăinţa casei lui Zaheu din Sfînta Evanghelie de astăzi este un exemplu viu de întoarcere la Hristos pentru familia creştină din zilele noastre, pentru noi toţi care sîntem fii ai lui Dumnezeu după har şi oameni păcătoşi după fapte. Dacă n-ar fi mila lui Dumnezeu şi pocăinţa prin care sîntem miluiţi şi iertaţi, nimeni dintre creştini nu ar putea fi mîntuiţi. Dumnezeu care ne-a creat ne oferă în dar mila şi dragostea Lui de Tată, iar noi ca fii trebuie să-i oferim pocăinţa noastră, smerenia noastră, lacrimile noastre de căinţă, spovedania şi părăsirea păcatelor.
Dumnezeu este atotştiutor şi cunoscător al inimilor noastre. El ne ştie înainte de a ne naşte. El cunoaşte şi vede cugetele minţii şi inimii fiecăruia dintre noi. De la Botez şi pînă în clipa morţii, îngerii noştri păzitori scriu faptele şi gîndurile noastre bune şi rele. Ei ne numără paşii pe care-i facem la biserică, la pocăinţă, la cercetarea bolnavilor sau la săvîrşirea faptelor rele. Iar în ceasul morţii, îngerii noştri păzitori ne însoţesc, împreună cu faptele noastre bune şi rele, pînă la scaunul judecăţii, în faţa Dreptului judecător, Iisus Hristos. Dacă în timpul vieţii noastre ne-am spovedit păcatele la preoţi, dacă le-am părăsit şi am făcut canon pentru ele, la judecată nu vom mai fi întrebaţi şi osîndiţi pentru păcatele mărturisite şi ispăşite. Iar dacă vom muri nepocăiţi, adică nespovediţi şi în grele păcate de moarte, cine ne va scoate din chinurile iadului?
Pocăinţa vameşului Zaheu este un model de pocăinţă pentru toţi creştinii şi este singura cale de îndreptare şi împăcare cu Dumnezeu pentru fiecare dintre noi.”
După rugăciunea Tatăl nostru… creştinii care s-au mărturisit şi au primit dezlegare de la duhovnic au fost împărtăşiţi cu Sfintele şi Dumnezeieştile Taine.
Preasfințitul PETRU aflînduse în pelerinaj în țara sfîntă de fiecare data a mers la locul unde sa petrrecut acest eveniment cu Zaheu Vameșul care sa pomenit în evanghelia de astăzi.
Sursa: http://episcopia-ungheni.md/