Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron – Hramul Sfintei Mănăstiri Ciuflea din Chișinău
19:10, vineri, 2 martie, 2018 | Cuvinte-cheie: Chisinau, hram, manastirea ciuflea, Sfântul Teodor Tiron
Mari sunt isprăvile credinţei, în izvorul văpăii, ca într-o apă de odihnă, Sfântul Mucenic Teodor s-a bucurat…” (Troparul Sfântului Teodor).
Vineri, 2 martie, în ziua hramului Sfintei Mănăstiri Ciuflea – Sf. Mare Mucenic Teodor Tiron, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și al întregii Moldove, PS Ioan, Episcop de Soroca, Vicar mitropolitan a oficiat un serviciu divin praznical în străvechiul locaș, actualmente Mănăstire a Chișinăului.
În această zi se împlinesc douăzeci și șase de ani de la declanşarea războiului de pe Nistru, care a răpit zeci de vieţi şi a lăsat o rană adâncă în trupul ţării.
Această tristă aniversare a fost comemorată la Sfânta Mănăstire Ciuflea prin săvârșirea unei slujbe de pomenire, pentru odihna și iertarea păcatelor celor care au luptat jertfelnic pentru suveranitatea şi integritatea Republicii Moldova, căzuţi pe câmpul de luptă.
Panihida pentru eroii patriei a fost onorată de prezența Ministrului Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan și Ministrului Apărării, Eugen Sturza.
Conflictul armat de la Nistru a început la 2 martie 1992. Acordul de încetare a focului a fost semnat la 21 iulie 1992 de către Republica Moldova și Federația Rusă. Potrivit datelor oficiale, la conflictul armat au participat circa 29 de mii de persoane, dintre care 287 au decedat, iar în conformitate cu hotărârea Parlamentului din 26 februarie 2010, ziua de 2 martie este numită Ziua Memoriei.
La Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Darurilor mai înainte Sfințite, Preasfințitului Episcop Ioan i-au coliturghisit Arhimandritul Nicolae (Roșca) – Duhovnicul și administratorul așezământului monahal, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.
În această zi de mare bucurie duhhovnicească, curtea Mănăstirii Ciuflea a devenit prea mică pentru numeroşii pelerini, care au venit să celebreze împreună cu slujitorii Altarului acest frumos şi important eveniment duhovnicesc.
În cadrul serviciului divin, PS Ioan împreună cu slujitorii coliturghisitori, s-a rugat Bunului Dumnezeu pentru pacea și liniștea țării, pentru unire între oameni și prosperarea creștinilor drept-măritori.
După Sfânta Liturghie a urmat un Tedeum de mulțumire, după care Preasfințitul Episcop Ioan s-a adresat către adunarea binecredincioasă cu un cuvânt de felicitare și învățătură, relatând celor prezenți crâmpeie din viața Sfântului Mare Mucenic Teodor Tiron.
La final, PS Episcop Ioan a transmis și mesajul părintesc de binecuvântare al ÎPS Mitropolit Vladimir, Întâistătător al Bisericii Ortodoxe din Moldova.
Răspunsurile liturgice au fost date de corul mănăstirii Ciuflea, dirijat de presbitera Olga Gheţiu.
Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media, www.mitropolia.md