Sfântul Siluan Athonitul, omul dragostei de Dumnezeu, cinstit în rugăciune la Mănăstirea Curchi
16:16, joi, 24 septembrie, 2020 |
„Propovăduitor al iubirii lui Hristos, lumii întregi ai fost dat, de trei ori fericite, între cuvântătorii de Dumnezeu cel prea duios, căci pe Cel smerit și blând ai văzut și inima Aceluia o ai cunoscut. Pentru aceasta, prin graiurile tale toți luminându-ne, proslăvim Duhul, Carele pe tine-au proslăvit.’
Joi, 24 septembrie 2020, în ziua prăznuirii Sfântului Siluan Athonitul, Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar al Mitropoliei Chișinăului și a întregii Moldove, și-a serbat în rugăciune ocrotitorul spiritual. Sfânta Liturghie a fost oficiată în mijlocul obștii monahale și a credincioșilor prezenți.
Sfântul Siluan este cel care ne învață să ne deschidem sufletul iubirii dumnezeieşti, iubire pe care sufletul său a cunoscut-o şi pe care o socoteşte mai de preţ decât orice bun din lumea aceasta: „Trebuie să ne aducem aminte zi şi noapte că Dumnezeu ne iubeşte pe noi păcătoşii şi că ne cheamă la El. (…) Sufletul nu se mai teme de întristările pământeşti, ci se teme să nu piardă iubirea lui Dumnezeu pentru că, atunci când este lipsit de ea, îl încearcă urâtul şi întristarea.”
„Figură excepțională a Bisericii Ortodoxe contemporane, Starețul Siluan e în același timp un autentic martor al lui Hristos, un bărbat duhovnicesc al vremii noastre și un sfânt universal. Un martor autentic, cu alte cuvinte un om care prin prezența sa, prin viața și scrierile sale, ne pune în prezența lui Hristos, nu printr-o învățătură, un sistem teologic sau un discurs, ci printr-o experiență nemijlocită a lui Dumnezeu, trăită în adâncul ființei sale”, ne spune scriitorul Maxime Egger.
În cuvântul de învățătură adresat celor prezenți Preasfințitul Siluan, a vorbit despre viața Sfântului Siluan, un model desăvârșit pentru orice creștin. Un sfânt de la care învățăm că adevărata viaţa nu poate fi trăită decât în Dumnezeu: „Dacă Domnul este al nostru, toate sunt ale noastre. Iată cât suntem de bogaţi. Mare şi necuprins e Domnul nostru, dar pentru noi El S-a micşorat ca să-L cunoaştem şi să-L iubim, ca din iubirea lui Dumnezeu să uităm pământul, să trăim în ceruri şi să vedem slava Domnului.”
Alături de cuvântul pe care Dumnezeu i l-a descoperit: „Ţine-ţi mintea în iad şi nu deznădăjdui!”, putem primi şi acest cuvânt al Sfântului Siluan drept reper pentru viețile noastre: „Cu cât mai mare este iubirea, cu atât mai mari sunt suferinţele sufletului; cu cât mai deplină este iubirea, cu atât mai deplină este cunoştinţa; cu cât mai fierbinte este iubirea, cu atât mai fierbinte este rugăciunea; cu cât mai desăvârşită este iubirea, cu atât mai sfântă este viaţa.”
După Sfânta Liturghie a fost oficiat un Tedeum de mulțumire, după care cei prezenți l-au felicitat pe PS Siluan cu prilejul sărbătorii ocrotitorului ceresc.
Sursa: https://manastireacurchi.md/