Sfaturile Mitropolitului. Interviu cu Înaltpreasfinţitul Vladimir, despre Lumina Sfântă şi Paştele Blajinilor
10:04, vineri, 14 aprilie, 2017 | Cuvinte-cheie: interviu, mitropolitul vladimir, pastele blajinilor, Sfânta Lumină
În Noaptea Învierii, Lumina Sfântă va ajunge în ţara noastră. O delegaţie a Mitropoliei Moldovei, condusă de Înaltpreasfinţitul Vladimir, a plecat, astăzi, la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, de unde va aduce Focul Haric. Și în acest an, cheltuielile sunt suportate de Mitropolia Moldovei.
Înainte de a porni spre Oraşul Sfânt, capul bisericii ortodoxe din ţara noastră a oferit un interviu în exclusivitate pentru Primele Ştiri.
Avem bucuria unui dialog duhovnicesc într-o perioadă importantă pentru creștini cu Înaltpreasfinția Sa Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove Vladimir.
-Înaltpreasfinția Voastră, ce este cel mai important să înțeleagă creștinii din învierea lui Hristos?
-Către ziua Învierii Domnului nostru Iisus Hristos, Paştele, creştinul ortodox trebuie să se pregătească în fiecare an. Cu începerea Postului Mare, Postului Paştelui, din primele zile vizitează biserica şi este bine ca nu numai să viziteze Biserica, ci să se roage în Biserică, în primele zile ale Postului Mare. Mai ales în oraşe, dar şi la sate, se citeşte canonul sfântului Andrei Criteanu, care ne îndeamnă la pocăinţă, ne îndeamnă la smerenie, ne îndeamnă să facem fapte bune. Începând cu aceste zile, eu mă bucur ca conducător al Bisericii noastre ortodoxe din Moldova, vin nu numai cei vârstnici la biserică, ci vin copiii, vin tinerii noştri, stau cu lumânărica în mână şi se roagă. Şi aşa petrec toate zilele Postului Mare, postesc, se mărturisesc, se împărtăşă, dar este foarte bine când un creştin ortodox care are posibilitate să-l ajute pe fratele său, care este în suferinţă, care este bolnav, care este mai îndepărtat de Biserică, care nu are o bucăţică de pâine în casă. Şi în fiecare an, noi, Biserica Ortodoxă, îi îndemnăm prin arhireii noştri, prin preoţii noştri, prin stareţii şi stareţele din mănăstiri ca să-i ajute pe cei nevoiaşi, Că credinţa noastră cum ne învaţă Sfântul Apostol fără fapte bune, moartă este, de aceea credinţa trebuie să fie dovedită şi cu fapte bune. Si pe parcursul acestui Post Mare mi-au raportat şi stareţii de mănăstiri şi preoţii de la biserici, au venit şi unii deputaţi din Parlament, au venit unii conducători ai ţării, s-au mărturisit, au făcut o jertfă pentru Biserică, au discutat cu creştinii noştri şi prin aceea că ei sunt mai aproape de cei care îi înconjoară, mai aproape de oameni, ei sunt totodată mai aproape şi de Dumnezeu. Şi iată aceasta este o faptă bună, este o lumânărică pusă în întâmpinarea măreţii sărbători a Învierii Domnului Hristos.
-Cum se pregătește spiritual Mitropolitul Vladimir de Sfintele Sărbători de Paşte? Are mitropolitul un duhovnic?
-Ca fiecare creştin şi Mitropolitul are un duhovnic, duhovnicul Mitropolitului este preotul. Preotul la care Mitropolitul se mărturiseşte clar că noi îl ţinem în taină, nu dezvăluim pentru că atunci ajung şi la preotul acela şi îl întreabă, dar ce păcate are Mitropolitul, ce a mai făcut Mitropolitul, clar că taina pocăinţei, taina mărturisirii nu se vorbeşte în public. Şi ca fiecare creştin şi Mitropolitul are păcate, mă strădui în zilele Postului Mare să fiu mereu în rugăciune, mi-am luat aşa un angajament ca pe parcursul Postului Mare, în afară de aceea că postesc, mă rog să citesc şi Psaltirea şi deja mulţi ani la rând citesc Psaltirea. Am încercat ca pe parcursul Postului, adică în fiecare săptămână câte o Psaltire, adică o carte întreagă, 20 de catisme. Fiind conducător al Bisericii Ortodoxe din Moldova câteodată mai pedepsesc şi câte un preot, îi spun să se roage, să citească canonul pocăinţei, Psalmul 50, dar să citească şi Psaltirea. Şi eram chiar curios să văd în cât timp se poate de citit o Psaltire şi am încercat anul acesta să citesc într-o zi Psaltirea, am reuşit, luni am citit o Psaltire, marţi a doua Psaltire, miercuri a treia Psaltire şi deja joi, vineri şi sâmbătă am citit a patra Psaltire, adică într-o săptămână am citit patru Psaltiri, necătând la aceea că am fost şi la slujbă la Catedrală, am slujit Sfânta Liturghie şi am reuşit şi aceste lucruri să le fac. Nu vorbesc aceasta spre laudă şi vorbesc ca un îndemn şi pentru preoţii noştri, şi pentru arhireii noştri, şi pentru creştinii noştri că de fiecare dată, poate citesc de zeci sau chiar sute de ori Psaltirea, de fiecare dată în Psaltire, în Psalmii aceia, găsesc ceva pentru suflet, găseşti un îndemn pentru a face şi o faptă bună, a fi mai ascultător, a fi mai cu Dumnezeu în suflet.
-Veți merge la Ierusalim după Focul Haric. Milioane de creştini din întreaga lume așteaptă această minune? Ce simțiți atunci cînd sunteți acolo? Puteţi să ne descrieţi atmosfera?
-Anul 2017 este practic un an jubiliar pentru noi, fiindcă a 15-a oară plecăm în Ţara Sfântă pentru a prelua Focul Haric în Biserica Învierii Mântuitorului Hristos, la mormântul Mântuitorului şi a-l aduce în ţară ca o binecuvântare cerească. În primul rând, când pleci în Ţara Sfântă este o retrăire, o retrăire duhovnicească, te simţi un păcătos şi simţi şi o responsabilitate că trebuie să aduci în ţara noastră, în Republica Moldova, Focul Sfânt, adică ceea ce este binecuvântat de Dumnezeu, binecuvântarea cerească care coboară în cetatea Ierusalimului, în Biserica Învierii, o preluăm de acolo de la lumânările care se aprind în mâna Patriarhului ortodox al Ierusalimului, aducem în ţara noastră. Este o retrăire, chiar când ajungem şi până la avion şi în avion şi de la avion până la Catedrala noastră. Este o responsabilitate, este o retrăire, dar în acele momente şi o bucurie când aducem Focul Haric, că şi anul acesta coboară Focul Haric şi viaţa pe pământ continuă.
-În calitate de întâistătător al Mitropoliei Moldovei ce îndemn aveți de Paşte pentru credincioși?
-Eu în primul rând ţin să mulţumesc creştinilor ortodocşi din Republica Moldova, fiindcă după ultimele date ale Recensământului care a avut loc în anul 2014, 97 la sută s-au declarat creştini ortodocşi. Pe mine mă bucură acest fapt, dar eu aş dori ca cei 97 de procente cu adevărat să fie nu numai cifră, dar şi cu trăirea ortodoxă şi sper că dacă vom merge pas cu pas înainte ca în grădiniţele de copii, ca în şcoli, ca în toate instituţiile statului să fie predată religia, să fie adusă la urechea micului creştin toate cele ce s-au petrecut în Vechiul Testament, dar mai ales în Noul Testament. Dânşii se vor mobiliza şi vor fi cu mult mai ortodocşi decât sunt până acum. Aceasta este cerinţa mea, aceasta este binecuvântarea mea, ca să fie ascultători faţă de credinţa noastră ortodoxă şi cei care sunt ascultători, îndeplinesc poruncile dumnezeieşti, clar că dânşii vor îndeplini şi legile statului şi atunci societatea noastră va fi mai sănătoasă. mai ascultători, copiii vor asculta de părinţi, de profesori la şcoală, cei mijlocii vor fi unul mai aproape de altul, nu vor fi neînţelegerile celea care cu părere de rău până când le avem în societatea noastră.
-Ultima întrebare. Ştim că de Paştele Blajinilor mulți creștini comit excese cu mese copioase și uneori chiar cu comportamente nepotrivite. Cum recomandă Biserica să fie pomeniți cei morți?
-Noi cu cei din Biserica Ortodoxă cunoaştem că la Dumnezeu toţi sunt vii, adică am trăit vremelnic pe acest pământ şi cu sufletul am trecut la Domnul. Trăind pe pământ, având această libertate dată de Dumnezeu creştinul ortodox trebuie să meargă pas cu pas ca să fie împreună cu Dumnezeu. Iar pote cineva nu a reuşit pe pământ să se apropie mai mult de Biserică, să se apropie de Dumnezeu, după trecerea lui la Domnul noi cei care am rămas pe acest pământ suntem obligaţi să-i pomenim în rugăciunile noastre, adică să-i uşurăm locul în care ei se află acolo în ceruri ca să fie împreună cu Dumnezeu. Pentru aceasta trebuie să ne rugăm, să punem o jertfă, o lumânărică, trebuie să dăm ceva de pomană. Şi este bine şi este binecuvântat de către Biserica noastră Ortodoxă ca în ziua Paştelor Blajinilor să mergem la cimitire, să îngrijim aceste cimitire, acest mormânt şi să facem o rugăciune după care să dăm ceva de pomană, de sufletul răposatului, robului lui Dumnezeu şi nu este bine când noi ne adunăm la cimitir, punem sticle cu vin, cu vodcă, cu coniac, sau cu alte băuturi şi începem ca în loc să ne rugăm, începem să cinstim şi acolo până ajungem că unii se culcă pe acest mormânt şi adorm acolo. Iată Biserica Ortodoxă binecuvântează să fie rugăciunea şi să fie lucrurile de milostenie făcute pentru sufletulul celuia care a trecut deja la Domnul. Aceste toate băuturi sunt cu prisos, sufletului îi trebuie rugăciune şi binefacere şi nu îi trebuie băutură.
-Noi vă mulțumim foarte mult că ați acceptat acest dialog într-o perioadă care ştim că este foarte încărcată pentru dumneavoastră.
-Vă mulţumim mult şi vă aşteptăm cu drag, nu numai în zilele Postului Mare, nu numai în preajma Paştelui şi pe parcursul anului. Sunt gata întotdeauna să răspund la toate întrebările. Mulţumesc!
Sursa: http://www.prime.md/