„… Sfințește sufletele și trupurile noastre ale tuturor, cu sfințire neștearsă…” Liturghia Darurilor mai înainte Sfinţite și Sfințirea Colivei la Sfânta Mănăstire Curchi
16:28, vineri, 6 martie, 2020 |
În dimineața zilei de vineri a primei săptămâni din Postul Mare, Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar mitropolitan a săvârșit Liturghia Darurilor mai înainte Sfințite împreunată cu vecernia, în Biserica „Sf. Ier. Nicolae” a mănăstirii Curchi înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
Liturghia Darurilor mai înainte sfinţite sau a Sfântului Grigorie Dialogul este cea de-a treia Liturghie a Bisericii Ortodoxe şi se săvârşeşte în zilele de miercuri şi vineri din timpul Postului Mare. Cu toate că nu se aduce jertfa cea fără de sânge şi nu se sfinţesc darurile de pâine şi vin, ea poartă denumirea de Liturghie, deoarece, în cadrul acesteia, are loc împărtăşirea cu Sfintele Taine.
Motivul pentru care nu se săvârşeşte Liturghia obişnuită în zilele de rând ale Postului Mare este incompatibilitatea dintre caracterul luminos al Liturghiei şi sobrietatea postului. Însă deoarece avem nevoie de întărire pe acest itinerar al postului, Biserica a rânduit ca în zilele de luni până vineri să se săvârşească o slujbă specială pentru împărtăşire.
„Suntem părtaşi acum la Împărăţia lui Dumnezeu care va să vină. Vedem şi pregustăm slava şi binecuvântarea ei, dar suntem încă pe pământ şi întreaga noastră existenţă pământească este, astfel, o lungă şi, adesea, dureroasă călătorie către Ziua Domnului. În această călătorie, avem nevoie de ajutor şi sprijin, putere şi mângâiere, pentru că «stăpânitorul acestei lumi» nu a renunţat încă la luptă (…). Iar în această luptă, principalul nostru ajutor este tocmai Trupul şi Sângele lu Hristos, acea «hrană esenţială» care ne ţine vii, duhovniceşte vorbind, şi care, în ciuda ispitelor şi a primejdiilor, ne face următori ai lui Hristos“, ne spune părintele Alexander Schmemann.
După rugăciunea amvonului, s-a citit canonul Sfântului Mare Mucenic Teodor Tiron, s-a binecuvântat coliva. Această rânduială se săvârșește în amintirea minunii pe care a săvârșit-o Sfântul Teodor în vremea lui Iulian Apostatul.
Răspunsurile la strană au fost oferite de corul Mănăstirii Curchi, condus de dl Dumitru Buga.
Sursa: http://manastireacurchi.md/