Simpozionul științific internațional ”Biserica Ortodoxă din interfluviul pruto-nistrean 1813-2013” s-a desfășurat la USM - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Simpozionul științific internațional ”Biserica Ortodoxă din interfluviul pruto-nistrean 1813-2013” s-a desfășurat la USM

14:57, joi, 17 octombrie, 2013 | Cuvinte-cheie: ,

Acum două veacuri s-a înființat Eparhia Chișinăului și Hotinului, acesta fiind un eveniment ce a determinat un nou puls în viața spirituală din Basarabia. Cu acest prilej Universitatea de Stat din Moldova, în parteneriat cu Centrul de Studii Imperiale Chișinău-Oradea, a desfășurat Simpozionul științific internațional ”Biserica Ortodoxă din interfluviul pruto-nistrean 1813-2013”. Evenimentul a inclus două zile, 14-15 octombrie.

În prima zi, participanții au participat la Sf. Liturghie oficiată la capela universitară ”Întâmpinarea Domnului”, după care a urmat un pelerinaj la câteva așezăminte monahale din zona Călărașului, precum și cea a Oheiului.
În dimineața zilei de 15 octombrie au demarat lucrările simpozionului. S-a săvârșit un Te Deum la început de lucru, după care au urmat mesajele de salut din partea invitaților de onoare.
Mesaje către participanți au adresat dna Otilia Dandara, prorector USM, prot. Vadim Cheibaș, secretarul Mitropoliei Moldovei, pr. Aurel Pavel, decanul Facultății de Teologie din Sibiu, România, precum și dl Ion Gumenâi, decanul Facultății de Istorie și Filozofie, USM.
A urmat ședința în plen moderată de preotul universității Octavian Moșin, care a mulțumit tuturor participanților pentru truda depusă la înfăptuirea acestui simpozion cu caracter bisericesc, care este o premieră pentru mediul academic universitar. Părintele Octavian a menționat următoarele: ”Din primăvara anului curent am lansat invitația către slujitori și cercetători de a prezenta viața eclezială din spațiul nostru în ultimele două secole. Peste 60 de cercetători au răspuns invitației, prezentându-ne comunicările. Avem cercetători autohtoni, dar și de peste hotare. Am primit informație utilă și necunoscută de la colegii români din Sibiu, Iași, Craiova, Vaslui, precum și de la câțiva din Ucraina și Rusia. Unii din ei au binevoit să fie alături de noi chiar la lucrările simpozionului, fapt pentru care le aducem sincere mulțumiri. Din cei înscriși la simpozion sunt prezenți peste patruzeci de slujitori și cercetători, astfel lucrările vor fi desfășurate în două secțiuni: una istotrică și alta de spiritualitate creștină”.
Au urmat discursurile academicienilor Andrei Eșanu și Nicoale Dabija, primul referindu-se la așezămintele monahale, în special la Căpriana, iar al doilea prezentând file din perioada sovietică, în care au avut de pătimit sute de slujitori și credincioși, inclusiv unchiul academicianului – părintele Serafim Dabija.
Despre cadrul istoric la momentul înființării eparhiei s-a referit profesorul universitar Ion Eremia.
Au urmat lucrările pe secțiuni. Au fost prezentate instituții și personalități bisericești. Cele mai multe discursuri au vizat perioada de păstorire a Mitropolitului Gavriil Bănulescu-Bodoni. S-a vorbit despre viața spirituală la găgăuzii și bulgarii din spațiul basarabean. Au fost elucidate probleme și dificultăți în sânul Bisericii.
La eveniment au fost prezenți și numeroși filologi, care s-au referit la specificul cărților și limbajului bisericesc autohton.
În cadrul simpozionului a fost lansat volumul cu toate articolele, care a fost coordonat de către pr. dr. Octavian Moșin și dr. Ion Gumenâi.
La final participanții au adus slavă lui Dumnezeu pentru buna desfășurare a lucrărilor.

Mai jos vă propunem să vizionați conferința integral:

Contact Form Powered By : XYZScripts.com