Slujire arhierească în parohia „Adormirea Maicii Domnului” din s. Pogănești, r. Hîncești
22:30, duminică, 20 februarie, 2022 | Cuvinte-cheie: ps petru
Pe 20 februarie, 2022, în Duminica fiului risipitor, Înaltpreasfinţitul Petru, Arhiepiscop de Ungheni şi Nisporeni, a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie în biserica „Adormirea Maicii Domnului” din satul Pogănești, raionul Hîncești.
În dimineaţa zilei, Înaltpreasfinţia Sa a fost întâmpinat în mod organizat de Prot. Vadim Corostinschi, Secretarul Eparhial, Prot. Serghei Slănină, Protopopul de Hîncești, Prot. Pavel Herghelighiu, parohul bisericii sus numite, de un sobor de preoţi și de numeroși credincioși prezenți.
La Vohodul mic, parohul bisericii, Prot. Pavel Herghelighiu, a fost decorat cu dreptul de a sluji Sfânta Liturghie cu Ușile Împărătești deschise până la Heruvic.
În timpul Sfintei Liturghii au fost înălțate rugăciuni de slavă și mulțumire lui Dumnezeu pentru toate darurile și binecuvântările revărsate peste această parohie, cerând ca și-n continuare să caute cu milostivire peste această comunitate religioasă.
După citirea Sfintei Evanghelii, Înaltpreasfinția Sa a ținut un cuvânt de învățătură creștină, explicând mesajul evangheliei citite, despre fiul risipitor (Lc. 15, 11-32).
În timpul predicii Preasfinția Sa a specificat: „Evanghelia despre fiul rătăcit ne îndreaptă privirile spre marea îndurare a lui Dumnezeu, de la care nădăjduim mântuirea sufletului. Noi toţi suntem păcătoşi, nu este zi, nu este ceas în care să nu supărăm pe Dumnezeu. Dacă ar fi după faptele noastre, am merita să nu mai vedem lumina soarelui, ci îndată să se deschidă pământul şi să ne înghită de vii, prăbuşindu-ne în întunericul cel veşnic al iadului.
Această minunată pildă a fiului cel rătăcit, risipitor sau desfrânat cum i se mai zice, este icoana în care fiecare dintre noi se recunoaşte cu uşurinţă fără să mai fie nevoie de explicaţie, ci numai ascultând-o putem zice: Acest fiu risipitor sunt eu, în cutare vreme din viaţa mea din trecut sau în traiul meu de astăzi, aşa am fost sau aşa sunt. Acest părinte bun, acest Tată Ceresc şi eu l-am părăsit în multe rânduri din viaţa mea; am părăsit şi eu casa părintească care este biserica Lui; L-am lăsat plângând în pragul uşii uitându-se după mine cum mă depărtez de El şi de casa Lui şi iată mă cheamă la Sine. M-a aşteptat atâta timp şi n-am voit să mă întorc.
Să se ştie clar că cei care nu vin la biserică, cei care nu se spovedesc, cei care nu se lasă de beţie, de păcatul desfrânării şi trăiesc necununaţi, cei care nu se lasă de înjurat, de drăcuit şi de fumat, cei care nu se lasă de vrăji, descântece şi spiritism, de pârâciuni şi duşmănii şi toate lucrurile diavolului, cei care nu se lasă de toate acestea nu s-au întors încă la Tatăl. Aceia nu s-au trezit la viaţă, nu au înviat din moartea păcatelor, ei stau tot în mormânt şi tot departe, ca fiul rătăcit în ţara uitării, păscând porcii pe care diavolul i-a dat în primire, păcatele.
Fraţi creştini, să ne sculăm din păcate şi să zicem cu toată inima: De astăzi mă întorc la Tatăl Ceresc şi vreau să las porcii păcatelor, să nu mai slujesc diavolului, făcând poftele lui. Vreau de azi înainte să nu mai lipsesc de la casa lui Dumnezeu; vreau şi eu să spun: Tată scump, greşit-am la cer şi înaintea Ta şi nu mai sunt vrednic să mă chemi fiul Tău, primeşte-mă ca pe una din slugile Tale!
Să ne întoarcem cu toată inima astăzi, să nu mai zăbovim nici o clipă, căci mâine poate fi prea târziu; să ne grăbim astăzi până nu se închid uşile milostivirii lui Dumnezeu şi până nu suntem duşi de alţii la judecata veşnică astăzi, până când nu vine biciul mâniei lui Dumnezeu, până nu vine focul urgiei Lui, astăzi, cât mai avem ziuă şi mai străluceşte soarele milostivirii Sale peste cei bui şi peste cei răi, până nu vine judecata cea din urmă, până nu ni se închid ochii şi nu se mai poate face nimic”.
După rugăciunea „Tatăl nostru…” Ierarhul a împărtășit copiii și pe cei ce s-au pregătit pentru primirea Sfânta Împărtășanie.
După încheierea Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Petru, a sfințit Cantina Socială care se află în curtea bisericii, luând totodată act de cunoaştere a acestui proiect social, de mare importanță, care este un proiect binecuvântat şi iniţiat de Înaltpreasfinția Sa, întrucât cu câțiva ani în urmă, în cadrul unei Adunări Generale a Episcopiei de Ungheni şi Nisporeni, Ierarhul a vorbit despre necesitatea construirii şi activarea unei Cantine Sociale pe lângă fiecare biserică din cuprinsul Eparhiei. Or. Cantina Socială din s. Pogănești, r. Hîncești, vorbeşte despre aceea că îndemnul şi sfatul Înaltreasfinţitului Arhiepiscop Petru, în privinţa activităţii sociale în parohie, prinde rădăcini şi ia amploare.
Apoi Chiriarhul a felicitat pe toți cei prezenți, aducând și cuvinte de apreciere părintelui paroh, Administrației Publice Locale, ctitorilor și enoriașilor acestei parohii, pentru toată munca depusă de a înfrumuseța această sfântă biserică și de a construi respectiva Cantină Socială, îndemnându-i pe toți aceștia ca și mai departe, prin colaborare și cu forțe comune, să înfăptuiască lucrări frumoase și mântuitoare.
După aceasta, Înaltpreasfinția Sa, l-a decorat pe părintele paroh, Prot. Pavel Herghelighiu cu Medalia Eparhială „Sf. Bn. Knz Alexandru Nevski”, gr. I.
De asemenea și Dl Vitalie Răchitanu, Primarul localității Pogănești, a fost decorat cu Medalia Eparhială „Sf. Bn. Knz Alexandru Nevski”, gr. II. Mai apoi, Înaltpreasfinția Sa a oferit Medalii Eparhiale și Diplome Arhierești unor ctitori și binefăcători ai aceste sfinte biserici.
La final, Părintele Paroh, Prot. Pavel Herghelighiu, a adus Ierarhului sincere şi sufleteşti mulţumiri, pentru prezenţă, pentru slujire, pentru cuvintele de învăţătură şi sfaturile părinteşti.
De asemenea şi Dl Primar,Vitalie Răchitanu, a mulţumit Înaltpreasfinţiei Sale, pentru prezenţă în parohia respectivă și Medalia primită, dând asigurări că și pe mai departe va conlucra cu părintele paroh pentru binele credincioșilor și prosperarea localității.
Sursa: https://episcopia-ungheni.md/