Slujire arhierească în ziua pomenirii Sfântului Apostol Andrei cel Întâi Chemat, la Catedrala mitropolitană
14:12, miercuri, 13 decembrie, 2017 | Cuvinte-cheie: catedrala mitropolitana, Chisinau, Sfântul Apostol Andrei, slujire arhiereasca
Biserica Ortodoxă sărbătoreşte la 30 noiembrie/13 decembrie pe Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat. Cu acest prilej, la Catedrala mitropolitană „Naşterea Domnului” din Chişinău, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove, Sfânta Liturghie a fost oficiată de către Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar mitropolitan și Președinte al Sectorului Sinodal „Mănăstiri și viață monahală”.
În această zi de sărbătoare, enoriașii prezenți la serviciul divin, au înălţat cântări de laudă lui Dumnezeu și Sfântului Apostol Andrei, Luminătorul neamului nostru, totodată spovedindu-se și primind Preacuratele Taine ale Mântuitorului Hristos.
În cuvântul de învățătură, Episcopul Vicar a vorbit celor prezenți despre viața și activitatea misionară a Sfântului Apostol Andrei. Ierarhul a îndemnat credincioșii să aibă ca pildă și ca model de virtute, credință neclintită, iubire sfântă, viața și jertfa pe sfântul Apostol Andrei, care a predicat Cuvântul Evangheliei și pe meleagurile noastre.
La sfârșit, Episcopul Vicar a săvârșit un Te Deum de mulțumire, iar mai apoi a transmis mesajul de binecuvântare al ÎPS Mitropolit Vladimir, care în aceste zile însoţit de un grup de pelerini, săvârșeşte un pelerinaj în Ţara Sfântă.
La final, Ierarhul a felicitat pe toţi cei care poartă numele în cinstea acestui slăvit Apostol, urându-le tuturor ca Sfântul Apostol Andrei să le fie mereu mijlocitor şi călăuzitor spre tot lucrul cel binecuvântat de Dumnezeu.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Mitropolit Vladimir, în ajunul sărbătorii Sf. Apostol Andrei, la Catedrala Mitropolitană „Naşterea Domnului” din Chişinău, au fost aduse spre închinare de la Schitul Sfântul Andrei (Sf. Munte Athos, Grecia) – Moaştele Sfântului Apostol Andrei cel Întâi Chemat (osul mâinii sfântului răspândind bună mireasmă), care se vor afla în incinta sfântului lăcaş până la sărbătoarea Nașterii după trup a Domnului nostru Iisus Hristos.
„Fiu al Galileei și frate al lui Petru, dintre pescari în soborul Apostolilor întâi ai fost chemat, Andrei cel minunat, iar de la mormântul tău din Patra chemi popoarele la Dumnezeu și atunci ne-ai umplut de bucurie când în România iarași ai venit, unde pe Hristos Domnul L-ai propovăduit”. (Troparul Sfântului Apostol Andrei)