Spălarea picioarelor la Mănăstirea Putna: „Să ștergem colbul păcatului!”
10:38, sâmbătă, 18 aprilie, 2020 |
După o lungă pauză în perioada comunismului, ceremonia spălării picioarelor s-a reluat la Mănăstirea Putna începând cu anul 1992, în timpul starețului Iachint Unciuleac.
Rânduiala nu este oficiată oriunde pentru că trebuie să fie un număr de minim 12 viețuitori, a explicat actualul stareț de la Putna joi, 16 aprilie, în cuvântul adresat după „Spălarea picioarelor”.
„Între ei trebuie să fie portarul sau unul în chipul portarului și iconomul mănăstirii”, a spus Arhim. Melchisedec Velnic semnalând că rânduiala este una deosebită, o stare de umilință, de pocăință.
Apoi, Părintele stareț a subliniat că „în această zi trebuie să învățăm mai mult ca oricând că trebuie să slujim”.
Slujire în tăcere și în iubire
„Slujirea noastră trebuie să fie în tăcere și în iubire. Nu trebuie să știe stânga sau dreapta ce facem noi, ci trebuie să fie în tăcere adâncă, în taină adâncă și în iubire față de aproapele păstrându-ne pe noi înșine în curăție”.
„Trebuie să privim cu grijă și cu simț de răspundere la frații noștri dorind și lucrând neîncetat pentru ca ei să poată ajunge tot mai curați”.
Fiecare trebuie să ne slujim, să ne silim în a-l ajuta pe aproapele, a spus părintele stareț.
„Niciodată nu vom putea spăla pe nimeni numai cu vorbele noastre, ci doar cu mâinile noastre, adică cu rugăciunea, cu osteneala noastră, cu dragostea noastră”.
„Celui cu adevărat curat nu-i este greu să spele pe orișicine. Acesta este Hristos, curăția întrupată”.
Să ștergem colbul păcatului!
„Iubiții mei, cu ștergarul dragostei și cu lacrima pocăinței curățindu-ne să ștergem colbul păcatului”, a spus părintele arhimandrit citând din rugăciunea de la „Spălarea picioarelor”.
Părintele stareț le-a spus atât viețuitorilor de la mănăstire cât și ascultătorilor transmisiunii în direct că dacă îi vom face loc Mântuitorului în inimi „vom vedea mai bine praful așezat pe conștiința noastră, petele, urmele păcatelor noastre și le vom șterge, dar Cel Care le va șterge deplin este Hristos”, a încheiat părintele stareț.
Foto credit: Mănăstirea Putna
Sursa: https://basilica.ro/