Ştiința aduce tot mai multe argumente în favoarea existenței lui Dumnezeu
16:43, joi, 22 septembrie, 2016 | Cuvinte-cheie: credinta, dumnezeu, oamenii de știință, ştiinţa, univers
Sub acest titlu, prestigioasa publicaţie americană The Wall Street Journal publică un fabulos articol de Eric Metaxas, un scriitor şi popularizator al ştiinţei în mare vogă din SUA.
Universul, scrie el, este cel mai mare miracol posibil. Ştiinţa demonstrează că există un reglaj fin al interacţiunilor gravitaţionale, electromagnetice, nucleare puternice şi nucleare slabe, care s-a constituit chiar în prima secundă de după Bing-Bang. În cazul în care oricare dintre aceste valori era să fie uşor diferită, universul nu ar fi putut exista.
La fel şi viaţa pe Pământ. Aceasta, spune autorul, sfidează pur şi simplu Teoria probabilităţilor. Există cel puţin 200 de parametri imposibili pe care urmează să le întrunească o planetă ca să poată găzdui viaţa. Şi astronomii şi biologii ştiu că Terra, de fapt, nu-i o regulă, ci o excepţie, un paradox cu neputinţă de explicat de pe poziţii strict materialiste.
Autorul aduce argumente de anvergură fundamentală, fără a intra în detaliile unor descoperiri ştiinţifice de dată mai recentă. El nu se referă, bunăoară, la realizările mecanicii cuantice care probează, în fond, că materia poate fi influenţată mental cel puţin la scară micro. Se ştie, de exemplu, că ochiul observatorului este în stare să modifice direcţia de mişcare a particulelor.
Este limpede, conchide Metaxas, că pentru a crede în Creatorul Inteligent al unei lumi neverosimile e nevoie de o credinţă mult mai slabă decât pentru a crede că acest incredibil Univers este rodul întâmplării oarbe.
Traducere de Petru Bogatu, fb.com
Sursa: http://www.wsj.com/