(DOC) Subminarea Ortodoxiei în Moldova – cine și de ce vrea să o facă
14:15, miercuri, 30 ianuarie, 2019 | Cuvinte-cheie: Chatham House, moldova, ortodoxie
Raportul Chatham House din Londra (cunoscut și ca Institutul Regal de Relații Internaționale, Royal Institute of International Affairs) conține multe lucruri interesante care se referă la Moldova și care, potrivit experților britanici, se află „în prima linie a unei lupte acerbe pentru viitorul lor”, alături de Belarus și Ucraina. Să vedem cine și de ce își dorește subminarea Ortodoxiei în Moldova.
În Londra, donatorii sunt îndemnați să finanțeze proiecte care sunt orientate împotriva Rusiei. Și dacă Ucraina, după lovitura de stat din 2014, a devenit un ”laborator al occidentului”, iar pentru Belarus, potrivit analiștilor britanici a venit ”momentul de cotitură”, atunci în cazul Moldovei totul este mult mai complicat – moldovenii, conform raportului, ”au devenit prizonierii propagandei rusești”, iar statul se confruntă cu o criză de legitimitate.
Prin urmare, posibilitățile anglo-saxonilor de a lupta contra Rusiei cu mâinile cetățenilor moldoveni sunt ”limitate”, dar Londra nu-și pierde speranța.
Ea îi îndeamnă să pună accent pe campanii de informare, să fie implementate programe educaționale și să continue să sprijine „societatea civilă”, dar și folosirea membrilor diasporei stabiliți în Occident, ”în special în ceea ce privește conștientizarea dezinformării rusești” ca vârf de lance în procesul de realizare a schimbării. Adică să „fortifice pârghiile ajutorului occidental”.
Situația la zi
Totodată, Chatham House precizează că aproximativ 50% dintre moldoveni se află în așa numita sferă de influență a Rusiei (Rusosferă), cu o cotă de aproximativ 20% a minorității ruse și altora afiliate și al altor 30 la sută, inclusiv 5% de găgăuzi și circa 7% de ucraineni.
La Londra se arată nemulțumiți nu doar de faptul că oamenii din Moldova nu sunt în mod clar împotriva Lumii Ruse, dar și de faptul că „actuala conducere nu prezintă influența Rusiei drept o potențială amenințare la adresa suveranității”. Potrivit lor, politicienii de la Chișinău mimează lupta cu ”amenințarea rusă“, dar nu sunt hotărâți să pășească pe calea Ucrainei.
Potrivit flux.md, autoritățile moldovenești „nu văd Rusia ca o amenințare la adresa suveranității Moldovei, o societatea civilă, din ce în ce mai amenințată, are puține posibilități pentru a opune o rezistență semnificativă”, scrie Chatham House. Politicienii moldoveni nu se grăbesc să implementeze experiența ucraineană, se pare că lecția conflictului armat din 1992 nu a fost uitată.
Și dacă în Ucraina acum prin „societate civilă” se are în vedere, în primul rând, formațiuni paramilitare și o rețea de organizații de voluntari care lucrează pentru război, în Moldova nu există un astfel de lucru, ceea ce face ca Londra să fie îngrijorată.
Subminarea din interior a Bisericii Ortodoxe din Moldova
Pe lângă sfera politică și cea legată de mass-media, britanicii de la Chatham House consideră că o „vulnerabilitate” (care împiedică promovarea valorilor occidentale – n.m.) în Moldovei (ca și în cazul Belarus și Ucraina) este că ”inimile și mințile” moldovenilor sunt ”cucerite prin intermediul Bisericii Ortodoxe Ruse”.
„Biserica Ortodoxă din Moldova, subordonată Bisericii Ortodoxe Ruse, reprezintă un vector activ al influenței și propagandei rusești în Moldova. Acesteia îi revine aproximativ 80% dintre credincioși și este instituția care se bucură de cea mai mare încredere din țară, iar un sondaj de opinie arată că 70% dintre respondenți consideră că Biserica merită toată încrederea”, este menționat în raportul Chatham House.
Patriarhul Kirill către studenți: Biserica nu este numai împotriva avortului, ea este pentru viață!
Londra are o groază de obiecții față de Mitropolia Moldovei a BORu: este vorba și de propaganda valorilor anti-occidentale, și sprijinul președintelui Dodon, cât și sentimentele pro-ruse ale „autorităților bisericești” din Transnistria.
Datorită celei mai înalte încrederi de care se bucură Biserica Ortodoxă din Moldova, pentru „societatea civilă” (adică pentru ONG-urile grantofage, ținute din scurt de donatori) „condamnarea Bisericii ar însemna pierderea încrederii și riscul de a trezi nemulțumirea populației”.
Un sabat în stil ucrainean este imposibil: „politicienii nu se amestecă în chestiuni religioase”, iar „Biserica însăși nu poate fi supusă criticilor”. Prin urmare, Chatham House îndeamnă ONG-urile să acționeze extrem de precaut: „fără ca să atragă rezistență nejustificată, să se adreseze preoților tineri proeuropeni și mai liberali pentru a promova o voce progresivă în Biserică”.
Cu alte cuvinte, ei planifică subminarea Ortodoxiei în Moldova liniștit, din interior, în raioane.
Ce recomandă Chatham House donatorilor care finanțează „societatea civilă” din Moldova?
- În primul rând. Să nu aștepte rezultate imediate, dar să dezvolte o strategie pentru decenii, o „agendă pe termen lung”.
- În al doilea rând. Să direcționeze eforturile și fondurile pentru formarea jurnaliștilor și a programelor de informare de amploare, care să vizeze „lupta împotriva știrilor false”. Mai mult decât atât, va fi necesară reorientarea proiectelor deja existente în Moldova de la accentul pe politici interne spre cele antirusești, notează cei de la Londra.
- În al treilea rând. La fel ca în Belarus, să pătrundă în sistemul educațional cu ajutorul proiectelor de „educație mediatică” și de dezvoltare a gândirii critice – experții de la Chatham House prezic „cele mai bune șanse de succes” în școli și universități.
„Acest lucru va impune o reformă a sectorului educațional pentru a face ca formarea în aceste domenii să fie nu doar una sistematică, ci și obligatorie”, se arată în raport. - În al patrulea rând. Dezvoltarea proiectelor anti-rusești în zonele rurale (în special în Transnistria și Găgăuzia), în segmentul de tineret al rețelelor sociale, în mediul rusofon.
- În al cincilea rând. Să fie sprijinite proiectele media „independente” cu „conținut alternativ”, punând accent pe publicitate socială și a informațiilor de divertisment. Să fie finanțate posturi TV precum TV8, precum și mass-media de alternativă în limbile rusă, găgăuză și ucraineană.
- În al șaselea rând. Să fie activizată diaspora moldovenească pro-occidentală, majoritatea cărora au votat pentru Maia Sandu la alegerile prezidențiale din Moldova, din anul 2016.
- Șapte. Să se pună accent și să se bazeze pe ONG-urile din afara Capitalei, deoarece „raioanele țării au o importanță primordială pentru creșterea sustenabilității de la zero”. Aici vor trebui abordate subiecte importante pentru cetățeni – politica socială, corupția autorităților, drepturile omului și așa mai departe.
- Opt. Crearea unei rețele de ONG-uri din Moldova, Belarus și Ucraina, pentru a face schimb de „cunoștințe valoroase și exemple de bune practici” în domeniul lupte împotriva Rusiei.
- Nouă. Să fie implicați în proiecte religioase, îndreptate împotriva Bisericii Ortodoxe, pe catolici, uniați, protestanți și sectari.
- În al zecelea rând. Se recomandă ca politicienii occidentali să fie încurajați să viziteze mai des raioanele din Moldova pentru a „interacționa” cu ONG-urile locale și cu mass-media.
Sfaturi pentru Uniunea Europeană
De asemenea, Chatham House are sfaturi și pentru UE în ansamblu: să nu ofere pur și simplu împrumuturi guvernului moldovean, dar să fie însoțite cu povești de succes de rezonanță.
Ar trebui să existe mai multe campanii publicitare, propagandă și demonstrații de istorii de succes, astfel încât cei de pe teren să-i fie recunoscători Occidentului pentru evenimentele care au loc, – acesta este sfatul analiștilor britanici.
UE ar avea menirea să facă cât mai multe bule de săpun publicitare, convingându-i astfel pe cetățenii moldoveni că vectorul proeuropean este mai bun decât cel pro-rus.
În același timp, Londra solicită o „regândire a felului în care va arăta Parteneriatul Estic”, astfel încât Ucraina, Belarus și Moldova să aibă o viziune comună în această privință. Și proiectul în sine ar trebui să fie adaptat în funcție de fiecare dintre cele trei țări și, de asemenea, să aibă o strategie pentru următorii zece ani.
Cei de la Londra, cred că în zece ani Occidentul va putea să aducă și Belarusul și Moldova la starea în care se află Ucraina și să se obțină ca proiectul anti-rus ucrainean, mai degrabă să inspire, decât să-i sperie pe belaruși, dar și pe moldoveni, și găgăuzi.
traducere Cezar Salahor