Tăierea împrejur cea după Trup a Domnului. ÎPS Mitropolit Vladimir a săvârșit Sfânta Liturghie în una din parohiile istorice ale Chișinăului – Biserica „Sfânta Treime”
15:45, marți, 14 ianuarie, 2020 |
La 1/14 ianuarie, când Biserica Ortodoxă sărbătorește Tăierea împrejur cea după Trup a Domnului, pe Sfântul Ierarh Vasile cel Mare și începutul Anului Nou pe stil vechi, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova, ÎPS Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și al întregii Moldove a săvârșit Sfânta Liturghie în una din parohiile istorice ale Chișinăului – Biserica cu hramul Sfânta Treime.
În zi de aleasă sărbătoare, Arhipăstorului i-au coliturghisit: Prot. mitr. Vadim Cheibaş, Secretarul Mitropoliei Moldovei, Prot. mitr. Vasile Panas, parohul Sf. Lăcaș, Prot. mitr. Pavel Borșevschi, paroh al Bisericii „Sf. Dumitru” din Chișinău, Protopop al sectorului II, Chișinău, Prot. mitr. Nicolae Florinschi, paroh al Bisericii Sf. Gheorghe din Chișinău, Prot. mitr. Mihail Gondiu, paroh al Bisericii Sf. Haralampie din Chișinău și un sobor de preoți și diaconi.
Slujba arhierească a reunit în rugăciune numeroși enoriași ai comunității, de la mic la mare, veniți să se roage alături de Înaltpreasfințitul Vladimir și slujitorii Bisericii.
La Vohodul mic, pentru merite deosebite în rodnica slujire și activitatea deosebită pastoral-misionară, parohul acestei Biserici, Prot. mitr. Vasile Panas a fost decorat de către Mitropolit cu Ordinul „Meritul Bisericesc” de gr. II.
În cadrul Serviciului divin, diaconul Iulian Vasile Panas, Absolvent al ATOM, promoția 2016, a fost hirotonit preot pe seama Bisericii „Sf. Treime” mun. Chișinău.
După Liturghie a fost oficiat un Tedeum de mulțumire către Sfânta Treime și Sf. Irh. Vasile cel Mare, iar mai apoi, Înaltpreasfințitul Vladimir a adresat felicitări părintelui-paroh Vasile cu prilejul sărbătoririi ocrotitorului ceresc, dar și cu aniversarea celor 33 de ani de slujire sacerdotală.
La rândul său, părintele Vasile a mulțumit Mitropolitului Vladimir pentru vizita arhipăstorească și bunăvoina de a poposi în această zi însemnată în parohia „Sfânta Treime”.
Mai târziu, în amintirea acestei frumoase zile, Mitropolitul Vladimir a împărțit credincioșilor calendare bisericești.
Scurt istoric:
Biserica Sfânta Treime este un lăcaș de cult și monument de arhitectură de însemnătate națională, introdus în Registrul monumentelor de istorie și cultură a municipiului Chișinău la inițiativa Academiei de Științe.
Biserica „Sfântă Treime”, fondată și sfințită în anii 1852-1862 de Arhiepiscopul Antonie Șocotov, pe teritoriul fostului cimitir al satului Muncești (actualul sector). Este o biserică construită după unul din proiectele-model, răspândite pe teritoriul Basarabiei începând cu 1825 și care se utilizau în cazuri ordinare. Arhitectura bisericii este eclectică, în baza stilului clasicist cu elemente din arhitectura rusă. Planul se compune din două compartimente: absida altarului poligonală în plan și nava, pătrată în plan, dominată de o un acoperiș piramidal, încununată cu o turlă falsă cu un bulb de ceapă. La biserică a fost alipită clopotnița cu două niveluri, cu camera clopotelor prismatică, cu goluri ample în arc.
Pe teritoriul cimitirului se găsesc pietre care datează din secolele XVIII-XX. În perioada sovietică a fost unul din locașurile de cult din Chișinău care n-au fost închise.
Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media, www.mitropolia.md