Un început bun pentru căsătorie
15:40, vineri, 11 decembrie, 2015 | Cuvinte-cheie: casatorie, feciorie, har, obicei, sfaturi pentru tineri, spovedanie, taina cununiei, tineri
Există trei nivele de viaţă: există nivelul trupesc, nivelul psihologic şi nivelul spiritual, duhovnicesc. Şi dacă iubirea noastră este binecuvântată de către Biserică, ar trebui trăită mai întâi la nivel duhovnicesc. Şi bineînţeles că şi celelalte nivele îşi au locul lor. De aceea, aici vreau să adaug mai multe lucruri.
De exemplu, atunci când doi tineri îşi încep o relaţie, dacă ei mai întâi învaţă să se iubească spiritual şi dacă se pregătesc prin rugăciune şi puritate să se apropie astfel de Taina Sfintei Cununii, această binecuvântare va fi capitală, prin care ei îşi vor construi întreaga viaţă de mai tâtziu. Trebuie să înceapă să înveţe să se iubească unul pe altul în primul rând spiritual, duhovnicesc, deoarece atunci când vor îmbătrâni, nivelul trupesc se termină. De aceea nu trebuie să reducă viaţa doar la nivelul trupesc.
În Anglia foarte multe cupluri îşi încep relaţia printr-o spovedanie generală şi merg împreună prin rugăciune către căsătorie, cu rugăciune, puritate şi curăţie. Iar rezultatele, din câte văd la spovedanie, sunt extraordinare, de nemaiîntâlnit. De exemplu a venit la mine o fată, dintre persoanele care practică acest stil de viaţă şi mi-a spus: „În timpul Sfintei Taine a Cununiei, în Biserică, nu puteam simţi pământul sub picioare”. Ambii, şi ea şi soţul ei, au primit un asemenea har încât era de nedescris. Acelaşi har pe care de obicei îl experimentează preotul în momentul primirii Tainei Preoţiei, iar călugării în momentul tunderii în monahism, acelaşi har se dăruieşte şi în Taina Cununiei. Şi este o ruşine să ratezi o astfel de comoară.
Mai cunosc un caz când un tată a dus la biserică două mirese, două fiice, deoarece cele două fiice ale sale se căsătoreau în acelaşi timp. Toată adunarea prezentă avea pe obraji lacrimi de bucurie şi veselie, nu de tristeţe. Nu cred că acest lucru s-a întâmplat din motive psihologice. Cred că acei oameni au simţit faptul că acele mirese erau la fel de pure şi curate ca şi hainele pe care le purtau cei care au intrat în biserică împreună cu ele. Sunt multe asemenea exemple.
Extras din conferinţa :„Relaţiile între oameni în lumina relaţiei noastre personale cu Hristos“,
Arhim. Zaharia Zaharou, 29 septembrie 2011, Iaşi