Viaţa cuviosului Iosif Isihastul a devenit subiect de film. Jonathan Jackson, în rolul principal
14:03, vineri, 24 ianuarie, 2020 |
Renumitul actor Jonathan Jackson interpretează rolul principal în documentarul dedicat cuviosului Iosif Isihastul. Trailerul a fost uploadat în mediul online, urmând ca în viitorul apropiat să aibă loc lansarea oficială a filmului.
Cuviosul Iosif Isihastul a fost o personalitate marcantă a Ortodoxiei secolului XX.
Cu prilejul ultimei vizite efectuate în Sfântul Munte, Patriarhul Ecumenic a anunţat canonizarea cuviosului Iosif, împreună cu alţi trei monahi aghioriţi.
Într-un interviu acordat pentru Orthodoxia News Agency, Jonathan Jackson a vorbit despre experienţa acumulată în urma documentarului şi a numit rolul una dintre cele mai mari provocări ale carierei sale şi o mare binecuvântare.
„Totul a fost incredibil. A fost ca un vis devenit realitate”, a precizat Jonathan Jackson.
Actorul a explicat că obiectivul documentarului a fost să prezinte lumii viaţa interioară a unui ascet.
Proiectul cinematografic a implicat o puternică transformare interioară. Dacă în alte situaţii, rolurile pe care le-a interpretat implicau mai mult dialog, de data aceasta situaţia a fost total diferită pentru că era vorba despre un monah care petrecea mult timp în linişte şi rugăciune.
„Au fost câteva rugăciuni, dar nu a fost prea mult dialog. A fost ca şi când ai filma un film mut, un film dramatic”.
Jonathan Jackson a declarat că cel mai mult l-a impresionat la Cuviosul Iosif Isihastul dragostea pentru Dumnezeu şi Maica Domnului.
„Avea o iubire pentru Hristos foarte puternică, consumatoare. Tot ce făcea (postul, privegherile) se datora iubirii pentru Dumnezeu, pentru că se oferea în totalitate Lui şi se ruga pentru lume. Este aproape imposibil să înţelegi raţional această viaţă”, a spus actorul american.
Părintele Iosif Isihastul
Cuviosul Iosif Isihastul s-a născut în anul 1898 în Insula Paros (Arhipelagul Ciclade) din Grecia, fiind botezat cu numele de Francisc.
Orfan de tată încă de mic, tânărul Francisc a plecat la vârsta adolescenţei să lucreze în portul Pireu, iar apoi s-a înrolat în armată.
După împlinirea stagiul militar, a întâlnit în Atena pe un monah aghiorit de la o chilie din Karyes, pe care l-a rugat să îl ia cu sine atunci când se va întoarce în Sfântul Munte Athos.
A împărţit toată averea sa săracilor şi celor din casa lui şi a luat hotărârea definitivă de a pleca în Sfântul Munte.
A trecut la cele veşnice în 1959.
Sursa: https://basilica.ro/