VIDEO: Biofizicianul Virgiliu Gheorghe: Noi nu avem îndrăzneala să spunem „sunt creștin ortodox” - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

VIDEO: Biofizicianul Virgiliu Gheorghe: Noi nu avem îndrăzneala să spunem „sunt creștin ortodox”

17:32, sâmbătă, 27 ianuarie, 2018 | Cuvinte-cheie: , , , , , ,

„Sunt părinte! Ce mă fac?”. Aceasta a fost tema primei conferințe de educație pentru părinți, din 2018, organizată de „Școala Familiei”.  Biofizicianul Virgiliu Gheorghe, doctor în bioetică, și  psihologul Andreea Olteanu, au încercat să răspundă la întrebările și problemele de azi ale părinților. Dar și la chestiuni legate de definirea rolului de părinte, rolul socializării sau cum influențează mesajul mediatic și social media familia și dezvoltarea copilului.

Și pentru că una dintre întrebările la care s-a căutat răspuns a fost „societate și familie” sau  „societate versus familie”, biofizicianul Virgiliu Gheorghe a explicat că prioritatea trebuie să fie viața de familie, unde copiilor trebuie să li se cultive anumite valori. Izolarea de lume, fuga de societate nu reprezintă o soluție pentru familia care se confruntă cu problemele lumii de azi, a subliniat biofizicianul.  Iar unul dintre fudamentele esențiale care trebuie să stea la baza creșterii și educației copiilor o constituie relația cu Dumnezeu.

„Prioritatea este viața de familie. Pe urmă, să vedem cum putem să supraviețuim ca familie într-o societate ca cea actuală. Nu sunt pentru refugiul în munte, în păduri, pentru că nu sunt realiste ca soluții. Trebuie să găsim soluții aici. Iar soluțiile aici, în privința educației, ar trebui să fie acest plan afectiv în climat sănătos, pe urmă un suport valoric, în sensul că copiilor trebuie să li se insufle anumite valori pe care ei să se sprijine în viață, valori asumate liber de care copilul să se îndrăgostească. Noi ne creștem copiii ca pe niște viermișori. Nu să-l ridici în slăvi înseamnă să-i dezvolți personalitatea și caracterul, ci tocmai punându-l la încercări. Trebuie să îl punem în situații de viață care să-l facă puternic. Cred că trebuie să dezvoltăm caractere puternice, copii cu personalitate care, când pătrund în societate, nu sunt loviți.

Ce se întâmplă cu copiii noștri ale căror valori sunt televizorul și prostiile de acolo? Acelea se vor regăsi în mediu și îi vor complexa.Cu cât vezi mai mult media, cu atât discerni mai puțin, pentru că tu nu mai poți prelucra diversitatea de informații, unde sunt o mulțime de minciuni subliminal strecurate.

O importanță deosebită o acord relației cu Dumnezeu, pentru că Biserica și credința te structurează lăuntric. Studiile americane arată că băieții care sunt cel mai puțin permisiv sexual sunt cei care au cea mai bună relație cu confesorul lor, nu cu mama, nu cu tatăl lor. O relație cu un duhovnic bun poate să-l asigure pe copil, chiar dacă el va cădea. Un duhovnic bun,care lasă libertate, care știe să fie ca un tată.

Aceste fundamente ne asigură puțin copiii în fața provocărilor societății”, a subliniat biofizicianul Virgiliu Gheorghe.

 

„Cum să fim noi?”

Biofizicianul Virgiliu Gheorghe consideră că părinții trebuie să responsabili de viața familiei lor și să aibă curajul mărturisirii, în contextul în care românii, spre deosebire de alte nații, se tem să spună cu voce tare că sunt creștin ortodocși sau să se mândrească cu valorile în care cred.

„Am văzut în America faptul că americanii sunt foarte relaxați când spun cine sunt ei. Noi suntem extrem de complexați. Noi nu avem îndrăzneala să spunem „sunt creștin ortodox”. Așa suntem formați, există o cultură în societatea românească, alimentată nu știu de cine,  probabil pe bani, care subminează încrederea românului în tot ce are el ca valori. Avem nevoie de trecut, avem nevoie de încredere, avem nevoie de cultură.

Pe de altă parte, este vorba de comunitate. Dacă nu avem o comunitate în care să ne regăsim valorile, va fi foarte greu să supraviețuim. O familie nu poate supraviețui singură. De aceea, când am făcut această „Școală a Familiei”, ne-am gândit că este un mediu în care se pot împărtăși niște valori. Este nevoie de societate, de comunitate”.

 

Concluzia biofizicianului Virgiliu Gheorghe este:

„Cred că trebuie să devenim agenții schimbării în viața noastră. Nu putem aștepta. Binele nu va veni de nicăieri. Luptăm cu lumea întreagă și cu duhurile ei. Cred că, cu ajutorul lui Dumnezeu, putem să rămânem în picioare până la capăt. Așa vom putea la sfârșit să spunem, cum spunea Tarkvoski în „Călăuza”, la sfârșit:„N-a fost ușor, a fost greu. Dar și dacă aș lua-o de la început, n-aș face altă alegere”.

Sursa: https://www.activenews.ro/

Contact Form Powered By : XYZScripts.com