(VIDEO) Sfânta Lumină a pogorât și în acest an la Ierusalim. HRISTOS A ÎNVIAT!
14:26, sâmbătă, 7 aprilie, 2018 | Cuvinte-cheie: ierusalim, lumina sfanta, mormantul domnului, Sfânta Lumină, tara sfanta
La ora 14:17, Preafericitul Părinte Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului, a ieșit din Sfântul Mormânt și a dat Lumina Sfântă tuturor celor prezenţi. Lumina Sfântă a venit la Ierusalim, la Mormântul Domnului.
Patriarhul Ierusalimului, îmbrăcat numai în stihar, a intrat în Sfântul Mormânt. În interior, Preafericirea Sa a îngenuncheat înaintea dalei de marmură ce acoperă mormântul şi se roagă pentru pogorârea Sfintei Lumini.
Patriarhul Ierusalimului și-a scos veșmintele și mitra și s-a supus percheziționării pentru a se dovedi că nu are asupra sa nici un dispozitiv cu care să poată aprinde vreo lumânare.
În aceste momente, credincioșii împreună cu Patriarhul Ierusalimului, Teofil al III-lea, și cu un sobor de ierarhi și preoți înconjoară de trei ori Sfântul Mormânt.
Două evenimente neliturgice preced celebrarea ritului Luminii Sfinte. Primul, perchiziţionarea Sfântului Mormânt are ca scop îndepărtarea oricărei surse de foc din interiorul lui. Percheziţia implică trei inspecţii separate, care încep la ora 10:00, şi este condusă de un paznic musulman stabilit pentru Sfântul Mormânt, în prezenţa clericilor armeni, copţi şi iacobiţi. Cel de-al doilea eveniment neliturgic, sigilarea uşii Sfântului Mormânt, se petrece la ora 11:00. Garda musulmană pune o bandă albă printre cele două mânere ale uşii, sigilând-o cu ceară.
În aceste momente mii de pelerini se află la Ierusalim, la Mormântul Mântuitorului nostru Iisus Hristos, aşteptând venirea Luminii Sfinte.
Sfânta Lumină de la Ierusalim este cea mai clară dovadă a dreptei credinţe, cea mai evidentă dintre minunile creştine care se petrec în Biserica Ortodoxă. Patriarhatul ortodox din Ierusalim nu are un typikon scris referitor la rânduiala săvârşită pentru coborârea Luminii Sfinte. Patriarhii care au săvârşit acest ritual au lăsat puţine mărturii cu privire la înălţătorul moment. În schimb, rugăciunea specială pentru primirea Sfintei Lumini există într-o formă tipărită. Aceasta este citită de către patriarh cât timp stă în Sfântul Mormânt. Originea rugăciunii nu este cunoscută. Restul slujbei este săvârşit întocmai cu tradiţiile transmise de la un întâistătător la altul, pe cale orală sau prin însemnări liturgice disparate.
Delegația mitropolitană condusă de Vlădica Vladimir va ajunge la Chișinău în această seară, în jurul orei 19.00. Întâistătătorul va fi așteptat de arhiereii, stareţii şi stareţele de mănăstiri, protopopii şi slujitorii care se vor aduna în scuarul Catedralei Mitropolitane pentru a lua Sfânta Lumină și a o răspândi în sfintele locașuri din tot cuprinsul țării.