Washingtonul a fixat sarcina să fie schimbat statutul republicii monahale Athos
9:28, joi, 25 iulie, 2024 | Cuvinte-cheie: Athos, Muntele Athos, Sfântul Munte Athos
Poliția greacă se pregătește să ia cu asalt Mănăstirea Esfigmenu. În plus, conform relatărilor mass-media, autoritățile elene intenționează să evacueze cu forța Mănăstirea „Sfântul Pantelimon” (Rusikon).
La 21 iulie, la Ouranopolis, sat grec de la granița cu republica monahală, a avut loc un miting împotriva acțiunilor autorităților care intenționează să-i evacueze pe călugării din mănăstirea Esfigmenu cu ajutorul poliției și al echipamentelor speciale. Pe teritoriul mănăstirii viețuiesc 118 monahi.
La 16 iulie, reprezentanții structurilor de forță din Careia au trimis o scrisoare către Sfântul Chinot al Muntelui Athos prin care cer permisiunea de a efectua, la cererea executorului judecătoresc, o operațiune amplă de evacuare a călugărilor. Sute de oamenii ai legii au ajuns în preajma mănăstirii, toată lumea este în așteptarea ordinului final de desfășurare al raidului polițienesc. Poliția intenționează să ia mănăstirea cu asalt.
Conflictul dintre mănăstirea Esfigmenu și Constantinopol a început în anul 1972. Călugării au ocupat o poziție dură în relațiile cu Fanarul, întrerupând toate contactele cu Patriarhia Constantinopolului și condamnând întâlnirile fanarioților cu reprezentanții Bisericii Romano-Catolice.
Începând cu anul 2002, frații mănăstirii au fost scoși în afara legii și până în prezent, în sistemul de justiție grecesc, călugării mănăstirii Esfigmenu sunt calificați drept „zeloți”, de la ei se cere să părăsească mănăstirea.
Starețul Esfigmenu, arhimandritul Metodie, a declarat că monahii își vor apăra până la capăt așezământul: „Suntem gata să apărăm mănăstirea până la moarte, este Patria noastră duhovnicească. Aici ne-am născut duhovnicește și aici vom muri.”
Arhimandritul Metodie afirmă: „Primim persecuții asemănătoare cu prigoana primilor creștini. Nu de la dușmani primim, ci de la patriarhul însuși, care ar trebui să ne fie părinte, precum și de la Sfânta Comunitate.
Noi, de asemenea, nu menținem relații cu Biserica Eladei. Și asta pentru că Muntele Athos nu aparține acestei Biserici locale, ci Patriarhiei (Constantinopolului). Diferența noastră cu Patriarhul este de natură spirituală”, precizează starețul. „Nu îl considerăm pe el ortodox în ceea ce face, deoarece acțiunile sale sunt îndreptate împotriva Bisericii Ortodoxe și, prin urmare, nu îl pomenim pe dânsul.”
Starețul l-a criticat și pe patriarhul Bartolomeu pentru faptul că s-a rugat împreună cu catolici, eretici, protestanți și persoane nereligioase. El a declarat că patriarhul Bartolomeu susține că toate religiile conțin o parte din adevăr.
„Dar aceasta nu este altceva decât o minciună. De la Părinți am aflat că singurul adevăr este Ortodoxia și că numai acolo putem fi mântuiți”, a spus arhimandritul Metodie.
Mai mult, potrivit relatărilor mass-media, este prevăzut un scenariu de evacuare în forță și pentru Mănăstirea rusă „Sfântul Pantelimon”, iar poliția va intra și în mănăstirile bulgară, română și sârbă.
Potrivit unei surse din Athos, în prezent situația pe Sfântul Munte este următoarea: „Washingtonul a pus sarcina de a schimba statutul republicii monahale. În Grecia nu trebuie să existe nici un focar necontrolat de gândire liberă și independență. Și pentru aceasta este necesar să dispară ultimul loc din țară în care puterea aparține călugărilor – republica monahală a Sfântului Munte Athos.
Primul pas va fi deschiderea unei noi secții de poliție care va monitoriza situația din republica monahală. Atât cea criminală, cât și sub aspect politic.
În fond, sarcina autorităților elene este reformarea republicii monahale. Autoritățile vor să înlăture autonomia și independența ei, astfel încât totul să fie sub control și să nu existe locuri în care să se afle adversari, fie și potențiali ai autorităților.”
Potrivit materialelor site-ului Uniunii Jurnaliștilor Ortodocși