Ziua Sfântului Andrei: Peste 77.000 de moldoveni îşi sărbătoresc onomastica
8:57, vineri, 13 decembrie, 2013 | Cuvinte-cheie: botez, cruce, nume creştine, onomastica, sarbatoare, Sfântul Apostol Andrei
Creştinii ortodocşi de stil vechi sărbătoresc astăzi Ziua Sfântului Andrei. El a fost ales să predice Evanghelia de însuşi Mântuitorul. Sfântul Andrei a predicat într-o parte a pamântului românesc şi anume în teritoriile situate pe ţărmul apusean al Marii Negre.
Andrei, fiul unui pescar din Betsaida, localitate situată pe malul Lacului Genezaret, a fost ucenicul lui Ioan Botezătorul. Dascălul său a arătat odată către Iisus şi a zis că acesta este mielul lui Dumnezeu, cel ce ridică păcatul lumii, iar Andrei l-a urmat pe Hristos. De aici i se spune „cel dintâi chemat”.
Biblia scrie că Sfântul Andrei a văzut nenumărate minuni ale lui Hristos, a fost martor al suferinţelor, morţii şi învierii Sale.
După Înălţarea Domnului, el a mers să predice Evanghelia şi a chemat la „pocăinţă şi botez”. Tot atunci, Apostolii au tras la sorţ şi s-au împrăştiat în toată lumea, pentru propovăduire.
Lui Andrei i-au revenit ţinuturile din jurul Mării Negre şi Mării Marmara, teritorii pe care în prezent se află Turcia, România şi Bulgaria.
Ulterior, s-a întors în Grecia, unde a fost persecutat şi condamnat la moarte prin crucificare. A avut un sfârşit de mucenic, fiind răstignit cu capul în jos, pe o cruce în forma de X, căreia de atunci i se spune „Crucea Sfântului Andrei”.
Potrivit Întreprinderii de Stat Registru, numele Andrei şi derivatele acestuia sunt purtate în ţara noastră de peste 77.000 de persoane, dintre care peste 70.000 sunt bărbaţi.
sursa publica.md