Header image

Icoana Maicii Domnului de la Hilandar (a Imnului Acatist)

7:27, miercuri, 25 ianuarie, 2017 | Cuvinte-cheie: , ,

Icoana Maicii Domnului „a Imnului Acatist” este prăznuită pe 12/25 ianuarie.

Icoana Maicii Domnului „a Imnului Acatist” este așezată pe iconostasul din katholikonul (n.r. ‒ biserica principală/centrală a unei mănăstiri sau a unui schit) Mănăstirii Hilandar din Sfântul Munte Athos.

Aceasta este cunoscută sub numele de Icoana Maicii Domnului „a Imnului Acatist”, pentru că la izbucnirea unui incendiu în biserică (în anul 1837), călugării au săvârșit Acatistul Maicii Domnului înaintea sfintei icoane, iar focul a încetat, katholikonul rămânând nevătămat, spre bucuria călugărilor.

Această icoană a Maicii Domnului nu trebuie confundată cu Icoana Maicii Domnului „a Imnului Acatist” de la Mănăstirea Zografu (prăznuită pe 10 octombrie).

Mănăstirea Hilandar este cea mai la nord situată mănăstire a peninsulei atonite. Mănăstirea a fost înfiinţată în anul 1198 de către domnitorul sârb Ştefan Nemanici (ori Nemanja) la 1151-1195, care în călugărie a luat numele de Simeon, împreună cu fiul său Sava (Sf. Sava şi Simeon de mai târziu). Mănăstirea a fost întreţinută şi populată în mod neîntrerupt de către călugări sârbi, de la înfiinţare şi până în zilele noastre. Este socotită a fi a patra mânăstire ca importanţă dintre cele douăzeci de mânăstiri suverane din Sfântul Munte.

Contact Form Powered By : XYZScripts.com