Header image

Protoepistatul Sfântului Munte: Este necesar de a consolida legăturile dintre ortodocși

0:00, sâmbătă, 22 iunie, 2013 | Cuvinte-cheie: , , , , , , ,

Protoepistatul  Sfântului Munte stareţul Maxim de la mănăstirea Iver într-un discurs înainte de schimbarea membrilor Epistasiei Sfântului Munte a abordat cele mai importante evenimente a Epistasiei 2012/2013, și  a remarcat îndeosebi transferul icoanei „Axion Estin” în Salonic în octombrie 2012, ca parte a festivităților de la centenarul de eliberare a Tesaliei și Macedoniei. Acest eveniment a oferit o posibilitate credincioșilor, în special femeilor, să se închine icoanei sfinte. Acest lucru este demonstrat de o afluență mare de credincioși în biserica Sf. Dimitrie din Salonic în timpul cât a fost păstrată spre închinare acolo. Se estimează că la icoana Maicii Domnului s-au închinat 500.000 de oameni.

Drept eveniment istoric pentru Sfântul Munte stareţul Maxim a numit vizita Sanctităţii Sale a  Patriarhului Moscovei și al Întregii Rusii, Chiril, adăugând că într-un moment în care toată lumea este în criză și Ortodoxia este supusă încercărilor, este necesar să se consolideze legăturile dintre ortodocși pentru beneficiul întregii omeniri.

Cu privire la problema transplantului de organe, de care în continuare este preocupat poporul grec, stareţul Maxim a exprimat poziția Bisericii: „Fiecare om este liber. Hristos i-a eliberat pe oameni prin venirea Sa în lume, minunile Sale şi jertfa de pe cruce. Oricine încearcă să-l înrobească pe  om şi să-l priveze de  libertatea sa pe care i-a dat-o Creatorul însuși, face un lucru inadmisibil, şi Biserica nu poate sprijini acest lucru. O persoană are dreptul de a dona organe, dar nu-l poate  obliga pe nimeni să o facă.”

Stareţul Maxim s-a referit de asemenea la criza economică care afectează Grecia, și a subliniat că aceasta este o criză de idei şi valori spirituale, o retragere de la calea lui Dumnezeu.

Stareţul şi-a finisat cuvântarea sa prin cuvintele emoţionate: „Sfântul Munte există din mila Maicii lui Dumnezeu, aici este moștenirea și grădina Maicii Domnului, și el va continua să existe ca o speranță pentru Ortodoxie.” El și-a exprimat de asemenea încrederea că cu atenția cuvenită din partea statului, Sfântul Munte va exista în secole.

traducere din l.rusă pentru ortodox.md

Sursa www.agionoros.ru

Contact Form Powered By : XYZScripts.com