Header image

Slujbă praznicală de Sfânta Cuvioasă Parascheva la Mănăstirea Hâncu

9:36, luni, 28 octombrie, 2013 | Cuvinte-cheie: , , , , ,

Sute de credincioşi din ţară şi-au îndreptat paşii spre una din cele mai importante obşti monahale din ţara noastră, Mănăstirea Hâncu.  Creştinii din întreaga ţară o venerează  în această zi pe cea mare Sfântă, Cuvioasa Parascheva, ocrotitoarea Moldovei. La Mănăstirea Hâncu, a avut loc în această zi binecuvântată Sfânta Liturghie, cu prilejul hramului mănăstirii. La această sinaxă euharistică ca oaspete a fost Înalt Preasfințitul ALEXANDRU, Arhiepiscop de Gorodnițk și vicar al Mitropoliei Kievului  care a coliturghisit alături de Preasfinţitul Petru, Episcop de Ungheni şi Nisporeni, împreună cu un sobor impunător de preoţi. Aceşti ierarhi au fost întâmpinaţi de către maica stareţă Parascheva (Cazacu). Răspunsurile la strană au fost date de corul de preotese al Episcopiei de Ungheni şi Nisporeni, condus de către d-na Irina (Gajim) şi corul de bărbaţi de la Mănăstirea Lavrei Kiev-Pecersca.  

   Corul de preotese al episcopiei de Ungheni şi Nisporeni, condus de către d-na Irina (Gajim), a fost decorat de către Preasfinţitul PETRU cu Medalia Comemorativă, „Mitropolitul Gavriil Bănulescu-Bodoni”. 

   În cadrul Sfintei Liturghii Preasfinţitul PETRU a rostit un cuvânt de învăţătură în care a fost elucidată viaţa Sfintei Parascheva şi importanţa prăznuirii ei de către creştinii din ţara noastră. Menţionând că Sfânta Cuvioasa Parascheva este porumbiță cuvântătoare; suflet îngeresc în trup fecioresc; vrednică mijlocitoare către Domnul; mângâierea oamenilor; alinarea de suferință; nădejdea noastră cea tare; întărirea credincioșilor; liman lin și neînviforat; pilda bunei cucernicii; luminarea celor nepricepuți; mult folositoare! În final, îndemându-i pe credincioşi de a se ruga şi alerga la ajutorul ei.

   La Sfânta Liturghie s-au împărtăşit mulţi credincioşi, trăind şi simţind taina vieţii în Hristos, cu Hristos şi pentru Hristos.

   Sărbătoarea a fost marcată şi de prezenţa primului Preşedinte al Republicii Moldova, d-nul Mircea SNEGUR, dimpreună cu soţia sa, d-na Eugenia Snegur, decoraţi fiind de către Preasfinţitul PETRU, cu medalia eparhială ,,Sfântul Alexandru Nevski, gr. I”, pentru contribuţia materială la renovarea şi zidirea sfintei mănăstiri.   

Contact Form Powered By : XYZScripts.com