Header image

Umblă din casă în casă şi vestesc sosirea Crăciunului

17:23, duminică, 6 ianuarie, 2013 |

În majoritatea localităţilor, preoţii merg pe la casele creşnilor şi vestesc Naşterea Domnului. Colindătorii sunt răsplătiţi cu dulciuri, crăciunei şi cu vin. Deşi se află nu departe de capitală, unde nici pomină de asemenea obiceiuri, în Dumbrava mersul preotului pe la case, e o tradiţie.

Tradiţional, familia Rudoi din localitatea Dumbrava a pregătit pentru colindători masa plină cu fructe, crăciunei şi dulciuri.
Stăpânul casei, Iurie Rudoi vine din nordul ţării. Bărbatul şi acum este nostalgic după vremurile de odinioară, când mergea cu uratul şi colindatul.
Şi în familia Butoi, colindătorii au fost întâlniţi cu uşile deschise…
După ce a colindat, preotul i-a îndemnat pe gospodari să meargă la biserică în noaptea de Crăciun. Nu doar vârstnicii sunt deschişi colindelor, dar şi tinerii. Soţii Ciubotaru spun că de fiecare dată primesc cu mare drag preotul, care vine „cu ajunul”.
Înainte ca preotul să intre în curţile oamenilor, unul din colindători merge din casă în casă şi întreabă gospodarii dacă sunt sau nu aşteptaţi. Vremea de afară însă le cam dă bătăi de cap.
Conform calendarului Iulian, Naşterea Domnului este sărbătorită de creştinii ortodocşi pe 7 ianuarie.
Sursa: www.prime.md

Contact Form Powered By : XYZScripts.com