⚡️Parlamentul Greciei a adoptat legea privind căsătoriile între persoane de același sex - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

⚡️Parlamentul Greciei a adoptat legea privind căsătoriile între persoane de același sex

11:04, vineri, 16 februarie, 2024 | Cuvinte-cheie: ,

Legea adoptată joi de către Parlamentul de la Atena acordă cuplurilor de același sex dreptul de a se căsători și de a adopta copii și vine după decenii de campanie a comunității LGBT pentru legalizarea căsătoriei. Astfel, Grecia devine prima țară ortodoxă care adoptă o asemenea măsură, relatează Reuters.

Proiectul de lege a fost aprobat cu votul a 176 dintre cei 300 de parlamentari ai Greciei și va intra în vigoare când va fi publicat în Monitorul Oficial. Deși membrii partidului de centru-dreapta „Noua Democrație” al primului-ministru Kyriakos Mitsotakis s-au abținut sau au votat împotriva proiectului de lege, proiectul a câștigat suficient sprijin din partea opoziției de stânga într-o rară demonstrație de unitate între partide, în ciuda unei dezbateri tensionate.

„Acesta este un moment istoric”, a declarat Stella Belia, lidera grupului de părinți de același sex Rainbow Families. „Aceasta este o zi de bucurie”. „Este un pas foarte important pentru drepturile omului, un pas foarte important pentru egalitate și un pas foarte important pentru societatea greacă”, a spus Nikos Nikolaidis, în vârstă de 40 de ani, un istoric care s-a alăturat unui miting în favoarea proiectului de lege înainte de vot. Sondajele de opinie recente arată că societatea greacă este divizată în privința acestei probleme.

Biserica Ortodoxă, care crede că homosexualitatea este un păcat, s-a opus cu fermitate căsătoriei între persoane de același sex, în timp ce mulți din comunitatea LGBT consideră că proiectul de lege nu merge suficient de departe. RECOMANDĂRI Zendaya, apariție excentrică într-un costum metalic. Ținuta actriței de la premiera filmului „Dune 2” e creată în 1995 Printre probleme menționate de comunitatea LGBT se numără faptul că nu înlătură obstacolele pentru cuplurile LGBT în utilizarea metodelor de reproducere asistată. De asemenea, sarcinile surogat nu vor fi extinse la persoanele LGBT, deși proiectul de lege recunoaște copiii deja născuți prin această metodă în străinătate.

Elliniki Lysi, unul dintre cele trei partide de extremă dreapta reprezentate în parlament, a numit proiectul de lege „anticreștin” și a spus că dăunează intereselor naționale. „Bineînțeles că voi vota împotrivă. Căsătoria cuplurilor de același sex nu este un drept al omului”, a spus și fostul premier Antonis Samaras, parlamentar al formațiunii „Noua Democrație”, înainte de votul din Parlament.

Manifestație în fața Parlamentului înaintea votului Grupările care militează pentru drepturile persoanelor LGBT s-au adunat în afara Parlamentului înainte de votul din Parlament, afișând un banner mare pe care scria: „Nici un pas înapoi de la egalitatea reală”.

„Sunt foarte mândră ca și cetățean grec, deoarece Grecia este, de fapt – acum – una dintre cele mai progresiste țări”, a declarat Ermina Papadima, membru al Asociației Grecești de Sprijin Transgender. „Cred că mentalitatea se va schimba. Trebuie să așteptăm, dar cred că legile vor ajuta pentru asta”.

Sursa: https://www.libertatea.ro/

Contact Form Powered By : XYZScripts.com