10 principii importante în educația copiilor. Sfaturi pentru părinți
14:48, joi, 1 august, 2019 | Cuvinte-cheie: educarea copiilor, educaţie, îndemnuri si sfaturi, indrumari, pediatru, relatia dintre parinti si copii, sfaturi
Cele mai importante sfaturi privind educația copiilor sunt moștenite de la părinți sau împrumutate din lucrările celor mai celebri pedagogi și pediatri. Janusz Korczak este una dintre personalitățile care au marcat secolul trecut prin lucrările sale despre privind educația copiilor. Dacă n-ar fi fost exterminat în lagărul german de la Treblinka, acest pediatru celebru ar fi continuat încă mult cercetarea asupra modului perfect de educație. Vedeți, mai jos, 10 principii importante, stabilite de Korczak, pentru toți părinții care își educă odraslele.
Korczak era un avocat al emancipării copiilor, autodefinirii și respectării drepturilor acestora. Principiile democratice pe care Korczak le aplica în relația cu adulții și copiii, erau puse în practică zilnic în instituțiile lui, prin intermediul sistemului de auto-guvernare al copiilor. „Un copil înțelege și raționalizează asemenea unui adult – doar că nu beneficiează de același bagaj de experiențe”, declara pediatrul polonez.
El mai afirma că locul unui copil este în compania colegilor de-o seamă cu el și nu acasă. Și-a dorit cu ardoare ca aceștia să se elibereze de convingerile și ideile lor fragede, să fie supuși unui proces de socializare, pregătindu-se astfel pentru viața adultă. A încercat să ofere copiilor o copilărie lipsită de griji și nu lipsită de obligații. Considera că un copil ar trebui să înțeleagă și să experimenteze emoțional o situație, să tragă concluzii independent și, eventual, să prevină posibile consecințe. „Nu există copii, există oameni”, mai scria Korczak, în lucrările sale.
Principiile pe care pediatrul nu le-a abandonat niciodată, în ceea ce privește educarea copiilor, sunt legate de: absența violenței asupra copiilor, convingerea că un copil este o ființă umană la fel ca un adult și că are dreptul la opiniile sale și exercitarea dreptului copiilor la respect, ignoranță, eșec, intimitate și la proprietate.
10 principii concrete, adresate părinților, de acest mare pedagog al secolului trecut, le găsiți mai jos.
„1. Să nu crezi niciodată că copilul tău trebuie să devină ca tine sau numai așa cum îți dorești tu. Ajută-l să se regăsească pe sine și nu-i regăsi pe ceilalți în el.
2. Nu cere de la copil o răsplată pentru tot ce faci de dragul lui. I-ai dăruit viața. Cum ar putea să-ți răsplătească asta? El va dărui viață altui omuleț, apoi se va bucura de nepoți. Aceasta e legea ireversibilă a recunoștinței.
3. Nu-i demonstra copilului supărările tale, pentru că la bătrânețe vei strânge roadele. Ce semeni, aceea culegi.
4. Nu-ți lăsa copilul să se descurce singur, atunci când întâmpină probleme. Când te-ai ciocnit, la rândul tău, de primele dificultăți, nu aveai nici tu experiență. Oferă-i direcția pe care nu o vede. Va crede că s-a descurcat singur!
5. Nu-ți înjosi copilul. Nici măcar atunci când nu există nimeni, în afară de voi doi.
6. Nu uita că cele mai importante întâlniri din viața oamenilor sunt întâlnirile cu copiii. Atrage-le mai multă atenție.
7. Nu te victimiza dacă nu poți întreprinde ceva anume pentru copilul tău. Chiar dacă n-ai făcut tot posibilul pentru el, ai făcut destul.
8. Copilul nu este un tiran care ți-a monopolizat viața, sângele și trupul. Este vasul prețios pe care viața ți l-a dăruit pentru a păstra și dezvolta în el focul creației. Copilul este iubirea fără restricții a mamei și a tatălui. Părinții nu cresc copilul „lor”, ci un suflet, care le este dar spre păstrare.
9. Învață să iubești un copil străin și nu fă altui copil ceea ce n-ai vrea să suporte copilul tău.
10. Iubește copilul indiferent dacă e: netalentat, ghinionist sau deja matur. Atunci când comunici cu el, bucură-te. Copiii înseamnă o sărbătoare care încă mai este cu tine.”
Sursa: ea.md