100 de ani de la târnosirea bisericii „Acoperământul Maicii Domnului” din s. Cinişeuţi, r. Rezina - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

100 de ani de la târnosirea bisericii „Acoperământul Maicii Domnului” din s. Cinişeuţi, r. Rezina

21:39, sâmbătă, 2 septembrie, 2017 | Cuvinte-cheie: , , ,

Sâmbătă, 2 septembrie 2017, Înaltpreasfinţitul Mitropolit Vladimir a săvârşit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în parohia „Acoperământul Maicii Domnului” din s. Cinişeuţi, r. Rezina. Numeroși credincioşi, de la mic şi până la mare, s-au adunat la sfânta biserică pentru a întâmpina pe Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova şi pentru a se bucura de rugăciunea arhierească întru Hristos Domnul.

Credincioşii din parohia Cinișeuți au aniversat astăzi 100 de ani de când a fost târnosită monumentala biserică „Acoperământul Maicii Domnului”. Oamenii şi-au adus aminte cu acest prilej de înaintaşii lor care au lăsat ca moştenire atât impunătorul lăcaş de închinăciune, cât şi credinţa drept-slăvitoare.

În timpul slujbei, părintele paroh, Protoiereul Alexandru Bordian, a fost decorat de către Vlădica Vladimir cu înalta distincție bisericească dreptul de a purta Mitră, în semn de apreciere pentru munca depusă în parohia încredinţată şi pentru îndrumarea credincioşilor pe calea Credinţei Dreptmăritoare. De înalte distincții bisericești din partea Mitropolitului, s-au învrednicit și alți slujitori din cadrul Protopopiatului de Rezina, ce își duc slujirea cu deosebită râvnă.

Această zi a fost una deosebită și pentru diaconul Alexandru Reabov, care s-a învrednicit de a fi hirotonit de către Vlădica Vladimir în treapta de preot și pentru tânărul teolog Ioan Moraru, absolvent al Seminarului Teologic din Chișinău, hirotonit în treapta de diacon. Primind aceaste trepte a slujirii sacerdotale, nou-hirotoniții au primit şi îndemnuri părinteşti din partea Întâistătătorului, care i-a îndemnat să fie la fel de râvnitori ca Sfinţii Apostoli care şi-au închinat deplin vieţile lor Domnului şi Mântuitorului Iisus Hristos.

După rostirea Rugăciunii Domneşti, creştinii, avându-l în frunte pe Chiriarh au înconjurat biserica cu citirea din Sfânta Evanghelie, iar mai apoi, Înaltpreasfinţitul Mitropolit Vladimir i-a felicitat pe toţi cei prezenţi cu prilejul frumoasei sărbători – 100 de ani de la târnosirea bisericii, dorind enoriașilor să se bucure din plin de pacea și liniștea sufletească a rugăciunii și a dragostei creștinești.

La rândul său, părintele Protopop Prot. mitr. Igor Cojocaru, şi-a manifestat recunoştinţa fiască din numele tuturor celor prezenţi  faţă de Întâistătător pentru grijă şi bunăvoinţă, promiţând că şi continuare în cadrul Protopopiatului Rezina să promoveze valorile Sfintei noastre Biserici cu râvnă şi dăruire pentru o societate în care să primeze cuvântul Domnului şi deci verticalitatea spirituală.

La împlinirea a 100 de ani de la acest eveniment major din viaţa spirituală a parohiei noastre gândul nostru se îndreaptă cu mulţumire către Dumnezeu. În acelaşi timp, în rugăciunile noastre sunt mereu prezenţi ctitorii, binefăcătorii creştini, care au întreţinut şi înfrumuseţat acest altar al Dumnezeului Celui Viu, cu speranţa că cei care astăzi ne bucurăm de darul şi jertfelnicia înaintaşilor noştri vom continua a ne aduce rodul dragostei noastre faţă de Dumnezeu, bine ştiind că numai El îi preamăreşte cu dumnezeiască puterea Sa pe cei ce iubesc podoaba casei Sale“, a menționat în luarea sa de cuvânt, părintele-paroh Alexandru Bordian.

La final, câțiva ctitori și binefăcători, în semn de recunoștință pentru aportul adus la renovarea bisericii din Solonceni, au primit alese distincții bisericești.

Sursa: www.mitropolia.md

Contact Form Powered By : XYZScripts.com