6 lucruri pe care trebuie să le știi înainte de căsătorie - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

6 lucruri pe care trebuie să le știi înainte de căsătorie

Nunta este o petrecere, căsnicia un efort continuu pe care uneori îl depui cu plăcere, alteori cu greu, cu compromisuri.

Mulți oameni consideră ca niște hârtii roz, adică certificatul de căsătorie, nu schimba mare lucru în relația a doi oameni care, oricum, și înainte de a spune “Da” la Starea Civilă și/sau în fața preotului au petrecut mult timp împreuna. Însă o căsnicie implică mult mai multe decât concubinajul, chiar dacă, aparent, mulți factori din relația de cuplu, din traiul în doi nu se schimbă semnificativ.

Deși este imposibil să știi “ce te așteaptă” în căsnicie, există câteva lucruri de care orice om care se căsătorește ar trebui să fie conștient înainte de ziua nunții.

1. Ar fi bine să înveți să-ți ceri iertare!

Multe persoane nu conștientizează cât de nepricepuți sunt într-a cere iertare pînă la căsătorie. Doar pentru că-ți ceri scuze pentru o gafă sau un gest nesăbuit nu înseamnă că știi cu adevărat să ceri iertare. Iar într-o relație de cuplu lucrurile sunt și mai complicate, căci partenerii – amândoi – au tendința de a crede ca ei “știu mai bine”. În aceste condiții, este dificil să-ți ceri iertare, pentru că mai întîi trebuie să conștientizezi că ai greșit. Înainte de căsnicie, trebuie să fii conștient că nu tot ce știi este bine, este potrivit pentru celălalt și ești, la fel ca oricare al om, susceptibil greșelii. Din acest motiv trebuie să înveți să-ți ceri iertare cît mai curând, pentru că altfel vei pierde timp certându-te cu soțul sau soția, încercând fiecare pe partea lui să demonstreze că are dreptate. Însă, o discuție aprinsă într-o relație de cuplu stabilă nu trebuie să aibă ca scop suprem o demonstrație de forță în ceea ce privește adevărul.

2. Căsătoria este o decizie, nu o realizare

Unele persoane necăsătorite au impresia că mariajul este un motiv de sărbătoare, pentru că este considerat o realizare în viață. Ei bine, căsătoria nu este o realizare, o performanță personală, ci o decizie individuală cu privire la cum vrei să trăiești mai tarziu, în viitor, cu privire la cum vrei să fie viața ta. Asta nu înseamnă că nu trebuie să sărbătorești! Poți sărbători faptul că ai un an de căsnicie și nu v-ați certat niciodată foarte rău, sau că au trecut 5, 10, 15… ani și încă abia așteptați amândoi să ajungeți acasă de la serviciu ca să vă vedeți. Astea sunt adevărate motive de sărbătoare, nu faptul că ai primit certificatul de căsătorie.

3. Nu totul se rezumă la confort și siguranță

În timpul unei căsnicii, există o mulțime de momente în care soții simt confort, siguranță pentru că sunt împreună și pentru că trăiesc cu impresia că celalalt nu va pleca nicăieri. Însă, la un moment dat, va interveni un moment tensionat, o ceartă în care vei realiza că munca ta în relație nu s-a terminat atunci când ai dat cu subsemnatul în fața Stării Civile. Aici nu este vorba de munca în casă, de spălatul vaselor sau de făcut curățenie, ci de munca de a te menține pe tine însuți, dar și pe partener deasupra liniei de plutire din punct de vedere psihic și emoțional.

În esență, îți dai seama, la un moment dat, că persoana de lîngă tine este speriată, surmenată și rănită, la fel cum ești și tu (iar motivele nu mai contează, ci doar situația de fapt) și ești nevoit să o ajuți ca să se ridice. Iar dacă este o căsnicie reușită, și celălalt va face la fel când tu o să te prăbușești. Și da! O să te prăbușești la un moment dat. E doar o chestiune de timp. Iar acest lucru este perfect normal pentru orice om, indiferent cum decide să-și trăiască viața.

4. Va trebui să-ți înfrunti toate problemele de care ai încercat să fugi înainte de căsătorie

Ești ahtiat după control. Ești nesigur pe tine, pe capacitățile tale. Nu știi deloc să primești criticile într-un mod constructiv. Acestea pot fi probleme care țin de tine ca persoană, sau poate fi vorba de alt fel de probleme. Oricum, fiecare om are niște puncte sensibile care țin de el ca individ și pe care, atunci când este celibatar sau într-o relație de cuplu nu tocmai serioasă, le poate ascunde foarte eficient. Însă, în căsnicie, toate acestea ies la iveală mai repede decât ne-am imagina. Te poți ascunde de iubit o lună, două sau chiar un an, însă de partenerul de viață nu te poți ascunde la nesfârțit.

Fiecare problemă personală, de comportament, de atitudine sau orice altceva care ține de tine ca individ va ieși la suprafață și va fi la vedere atât pentru tine, cât și pentru soț/soție. Atunci nu vei mai putea să te ascunzi și vei fi nevoit să o rezolvi. De ce? Pentru probleme individuale îți afectează deciziile, iar deciziile afectează relația de cuplu, căsnicia. Poate este vorba de o problemă de nesiguranță pe capacitățile proprii care se manifestă, spre exemplu, la serviciu.

Daca tu nu esti capabil sa treci peste acea problema, sa-ti constientizezi capacitatile de munca si sa-ti faci curaj sa cer, spre exemplu, o marire de salariu (in baza unor argumente solide), s-ar putea sa nu va puteti permite stilul de viata pe care vi-l doriti si sa fiti amandoi frustrati. Sau poate deveni partenerul frustrat pentru ca, la un moment dat, va constientiza ca traieste langa o persoana speriata si nesigura care nu face niciun pas inainte, ci-l bate pe loc. Este nevoie de evolutie si in casnicie, iar evolutia este posibila depasind problemele, nu ignorandu-le.

5. Trebuie să înveți să râzi din nimicuri

Nu toți au norocul să-și pună pirostriile cu cea mai amunzantă persoană pe care au cunoscut-o pentru a se asigura că vor continua să râdă și după căsătorie. Mai mult, grijile de zi cu zi și oboseala adunată te pot face să uiți să mai râzi împreună cu partenerul de viață. Și aici va trebui să depun ceva efort pentru a reînvăța să râzi chiar și din nimicuri. Poate îți stă părul aiurea într-o dimineață și-ți spui în fața oglinzii “Parcă semăn cu Einstein”. Nu ține gluma pentru tine, nu te pieptăna, ci arată-i și partenerului asemănarea, oricât de stupidă ar părea. Poate soțul este mai neîndemânatic și obișnuiește să spargă farfurii, pahare din greșeală. Nu face crize de nervi ci fă haz de necaz și râdeți împreună. Trebuie să fii conștient că în căsnicie trebuie să înveți să râzi din lucrurile mici pentru a menține o atmosferă armonioasă și destinsă în casă.

6. Să te porți frumos cu partenerul de viață, începe cu a-l asculta

Într-o căsnicie, caută să iubești mai mult decât să fii iubit/ă. Poate pentru unele persoane această recomandare nu spune nimic, dar odată ce omul se căsătorește își dă seama, în timp, că și “iubitul” necesită ceva “muncă”. Spre exemplu, ar fi bine să conștientizezi că a iubi pe cineva nu implică neaparat a te comporta cu el cum crezi tu ca este mai bine sau cum ai tu impresia că vrea el să fie tratat. Nu! A fi un partener bun de viață, soț sau soție, înseamnă a ști, înainte de toate, să-l asculți pe celălalt. Și a-l asculta nu se referă neapărat la cele cinci minute după intrarea lui în casă în care-ți spune ce a făcut la serviciu. A-l asculta înseamnă atât să încerci să te pui în pielea lui când îți povestește neajunsurile pe care le are, dar a învăța să-i “citești” oftatul în unele momente în care nu se exprimă.

Sursa: lyla.ro

Contact Form Powered By : XYZScripts.com