650 de ani de la trecerea la cele veşnice a Domnitorului Nicolae Alexandru Basarab - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

650 de ani de la trecerea la cele veşnice a Domnitorului Nicolae Alexandru Basarab

9:42, miercuri, 12 noiembrie, 2014 | Cuvinte-cheie:

Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului organizează duminică, 16 noiembrie, Simpozionul „650 de ani de la trecerea la cele veşnice a Domnitorului Ţării Româneşti, Nicolae Alexandru Basarab“, în Sala „Sfântul Ioanichie cel Nou de la Muscel“ din cadrul Protopopiatului Câmpulung Muscel.

De la ora 15:00, va fi oficiată slujba Parastasului la mormântul voievodului aflat în biserica Mănăstirii Negru Vodă, iar de la ora 15:30, vor începe lucrările simpozionului. După intonarea Imnului României de către tenorul Vlad Miriţă, vor susţine comunicări: Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, şi Sorin Liviu Damean, doctor în istorie. A fost pregătit, de asemenea, un program muzical în interpretarea tenorului Vlad Miriţă, acompaniat de Alexandru Burca (pian), Gina Sandu (nai) şi Mădălin Sandu (vioară).

Nicolae Alexandru Voievod este cel care a întemeiat, în anul 1359, Mitropolia Ţării Româneşti recunoscută de Patriarhia de la Constantinopol. La 16 noiembrie 1364, Nicolae Alexandru Voievod moare şi este înmormântat în biserica Mănăstirii Negru Vodă, important centru monastic, istoric şi cultural al vechii Curţi Domneşti a Basarabilor. După tradiţie, Mănăstirea Negru Vodă a fost ctitorită în anul 1215 de Radu Negru Voievod, fiind apoi rezidită de Basarab I şi fiul său, Nicolae Alexandru Basarab. Biserica Mănăstirii Negru Vodă este necropolă domnească şi păstrează documentul epigrafic cel mai însemnat din ţară, cea mai veche lespede de mormânt voievodal, scrisă în limba slavonă, aparţinând lui Nicolae Alexandru Basarab.

Sursa: http://ziarullumina.ro/

Contact Form Powered By : XYZScripts.com