75 de ani de la cel mai mare val de deportări staliniste din Basarabia: Două treimi din victime erau femei și copii - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

75 de ani de la cel mai mare val de deportări staliniste din Basarabia: Două treimi din victime erau femei și copii

16:16, vineri, 5 iulie, 2024 | Cuvinte-cheie: ,

În noaptea de 5 spre 6 iulie se împlinesc 75 de ani de la cel mai mare val de deportări staliniste din Basarabia și Bucovina de Nord. Dacă primul val (12-13 iunie 1941) s-a concentrat asupra Bucovinei de Nord, cel de al doilea s-a concentrat pe Basarabia.

Aproape 36.000 de persoane, din care două treimi femei și copii, au fost încărcate în trenuri pentru vite, fără condiții minime de igienă și fără bagaje, cu destinația Siberia sau Kazahstan.

Rezultatul a fost colectivizarea averii țăranilor, care până atunci refuzau să se înscrie de bună voie cu averea lor în colhozurile (cooperativele) sovietice.

„Românii au fost pe locul trei, ca număr, în aceste lagăre, după nemți și japonezi” (care erau prizonieri de război), declara la o conferință Vasile Soare, fost ambasador al României în Federația Rusă.

Un vagon din epoca deportărilor staliniste din Basarabia găzduiește expoziția dedicată acestui eveniment istoric. Vagonul și expoziția itinerantă pe care o conține a fost amplasat în Piața Adunării Naționale din Chișinău la comemorarea din 2023. O nouă ediție a expoziției va fi inaugurată în același loc sâmbătă, 6 iulie 2024. Sursa foto: Facebook / Andrey Tsurcan

Sâmbătă, 6 iulie 2024, la Chișinău au loc evenimente comemorative. În memoria victimelor deportărilor, a fost instituită o zi anuală de doliu național în această dată.

Oficialii vor depune coroane de flori pe Aleea Gării din Chișinău, apoi va fi inaugurată a doua ediție a expoziției „Trenul Durerii”: în Piața Marii Adunări Națională din Chișinău vor fi aduse două vagoane datând din epoca deportărilor, în care vor fi expuse obiecte, poze și istorii din viața familiilor deportate.

Expoziția va avea și o parte de conținut digital (cod QR) și multimedia.

A mai existat și un al treilea val de deportări, în 1 aprilie 1951, care a vizat 5.917 de membri ai Martorilor lui Iehova din Basarabia.

Cărți-mărturie despre deportarea românilor:

Vezi și:

Foto credit: Facebook / Biblioteca Publică Vîșcăuți

Sursa: https://basilica.ro/

User-agent: Amazonbot # Amazon's user agent Disallow: /
Contact Form Powered By : XYZScripts.com