80 de ani de la sfinţirea Catedralei mitropolitane din Cluj-Napoca - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

80 de ani de la sfinţirea Catedralei mitropolitane din Cluj-Napoca

23:33, marți, 29 octombrie, 2013 | Cuvinte-cheie: , , , , , , ,

În luna noiembrie a acestui an se împlinesc 80 de ani de la sfinţirea Catedralei mitropolitane din Cluj-Napoca. Aşezată în centrul capitalei culturale a Transilvaniei, Catedrala arhiepiscopală a Vadului, Feleacului şi Clujului a fost construită între anii 1923-1933, din iniţiativa şi cu contribuţia specială a vrednicului de pomenire Episcop Nicolae Ivan. La început de secol XX s-a reuşit atât construirea Catedralei eparhiale din inima Clujului, cât şi reactivarea străvechiului scaun episcopal de la Vad şi Feleac. De la acest eveniment istoric se împlinesc în acest an, 525 de ani. Episcopia de la Vad, înfiinţată acum mai bine de 500 de ani, este precursoare a Arhiepiscopiei şi Mitropoliei. Pentru a marca cele două evenimente, Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, va organiza între 2-3 noiembrie o serie de manifestări religioase şi culturale.

Sărbătoarea va debuta sâmbătă, 2 noiembrie, cu un simpozion intitulat „Mitropolia de la Feleac, 525 de ani de la prima menţiune documentară“. Duminică, 3 noiembrie în Catedrala mitropolitană din Cluj-Napoca va fi oficiată Sfânta Liturghie în sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi.

„Pe 3 noiembrie se împlinesc 80 de ani de când a fost sfinţită Catedrala noastră mitropolitană, prin râvna, prin osârdia Episcopului Nicolae Ivan şi a celor ce l-au sprijinit. Această lucrare frumoasă şi foarte importantă pentru municipiul Cluj-Napoca era desăvârşită în 1933 şi a urmat sfinţirea ei“, a spus IPS Mitropolit Andrei, care a adăugat că în cinstea acestei aniversări se vor organiza mai multe manifestări.

„Vom da slavă Lui Dumnezeu şi ne vom aduce aminte cu drag de înaintaşii noştri care ne-au propovăduit Cuvântul Lui Dumnezeu“, a mai spus ierarhul.

Sursa: www.basilica.ro

Contact Form Powered By : XYZScripts.com