Biserica "Sf. Mare Mucenic Pantelimon", or. Chişinău - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Biserica „Sf. Mare Mucenic Pantelimon”, or. Chişinău

16:37, marți, 4 decembrie, 2012 | Cuvinte-cheie: ,

Scurt istoric:

Biserica „Sfîntul Pantelimon” a fost înălţată pe locul dăruit de la 17 noiembrie 1887 de doamna Alexandra Zotti, mama ctitorilor bisericii Ioan şi Victor Sinadino.

Aceşti doi fraţi moşieri din diaspora grecească din Basarabia au ctitorit biserica „Sfîntul Pantelemon” după numele tatălui lor Pantelemon Sinadino.

Biserica a fost proiectată în stil neobizantin de vestitul arhitect Alexandru Bernardazzi. Edificarea bisericii s-a terminat în martie 1891, iar la 13 octombrie 1891a fost sfinţită. Biserica avea 10 case: cîte una pentru paroh şi diacon, alta – în care funcţiona „Liceul greco-rus”.

De la sfinţirea bisericii şi pînă la 1940 au slujit mulţi preoţi în diferite perioade: arhimandriţii SofronieFotopoulos, Gherasimos Teologhidis, Nicolaos Nicolaidis, protopresfiterul Constantin Moraitakis. A mai slujit ca cleric în perioada 1912-1938 diaconul Filaret Hristostomides, decedat la Chişinău în anul 1938.

Biserica greceasca fata

Cavoul cu rămăşiţele pămînteşti ale unor membri ai familiei Sinadino a fost distrus de autorităţile sovietice, iar osemintele aruncate la gunoi. Biserica a servit ca depozit de materiale de construcţie, apoi depozit de filme şi pe urmă ca sală de expoziţie şi de degistare a băuturilor alcoolice.

După o lungă perioadă de inactivitate biserca a fost redeschisă în anul 1992 prin strădania protoiereului Valeriu Bazatin, care la 8 noiembrie, după pregătirile necesare a săvîrşit prima slujbă. Din iulie 1997 şi pnă în prezent paroh al bisericii este protoiereul Valeriu Potoroacă. În calitate de clerici au mai slujit arhimandritul Iosif Gardalîc (1992-1998) şi protoiereul Ilie Potoroacă (1997-2005). În prezent slujesc preoţii Valerian Pîslăraş şi Eugeniu Onicov.

În perioada 2000-2004 s-a efectuat reparaţia interiorului bisericii în stil neobizantin, s-a instalaat un Iconostas nou sculptat în stejar. Respecţînd tradiţia şi memoria ctitorilor biserica întreţine strînse legături cu comunitatea greacă din Moldova, precum şi cu Ambasada Greciei la Kiev şi Consultantul Greciei din Odesa.

Adresa juridica a bisericii: or. Chişinău, B-rd Ştefan Cel Mare 164a, tel.: (+37322)23-79-40;

Contact Form Powered By : XYZScripts.com