"Uneori, nu mai voiam să trăiesc". Mărturiile ÎNSPĂIMÂNTĂTOARE ale unei femei, dependente de alcool - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

„Uneori, nu mai voiam să trăiesc”. Mărturiile ÎNSPĂIMÂNTĂTOARE ale unei femei, dependente de alcool

22:59, luni, 6 martie, 2017 | Cuvinte-cheie: , , ,

Tot mai multe femei din ţara noastră cad în patima beției. Datele Ministerului Sănătăţii arată că, anul trecut, numărul moldovenelor sufereau de alcoolism a crescut cu 20 la sută faţă de 2015.

Medicii trag un semnal de alarmă și amintesc că acest viciu atrage după sine urmări grave, iar în pericol se află nu doar serviciul și familia, ci chiar viața.

Tamara a căzut pradă alcoolului încă din adolescenţă, când era studentă.

„Am cumpărat o sticlă de vin şi am început să bem. Mi-a plăcut efectul alcoolului, pentru că eram încă tânără. Deveneam într-adevăr dezinhibată şi mă simţeam destul de bine, deoarece până atunci eram o persoană timidă şi complexată”, a povestit o pacientă.

De cele mai multe ori, persoanele care fac abuz de alcool, nu conștientizează că sunt dependente. Femeia şi-a dat seama că a devenit alcoolică după ce a mers cu soţul ei, la Clubul Alcoolicilor Anonimi.

De 12 ani, nu mai pune în gură gram de tărie.

„Credeam că nu voi avea parte de o viaţă normală, iar toate gândurile se îndreptau spre paharul de tărie. Alcoolul era pentru mine soluţia tuturor problemelor. Uneori, nu mai voiam să trăiesc. „

Specialiştii spun că necesitatea de a consuma din ce în ce mai multă tărie, anxietatea, tulburările de memorie, tremurul şi greaţa sunt primele simptome care arată că o persoană este dependentă de alcool.

În cazul femeilor, problemele sunt chiar mai grave decât la bărbați.

„Riscă să devină sterilă, riscă să devină infertilă. Foarte frecvent şi foarte repede la femei se dezvoltă hepatita şi ciroza alcoolică. Într-un timp mai scurt decât la bărbaţi duce la deces. Femeia degradează foarte repede, apar tulburări de ordin psihic, apar halucinaţii”, a spus medicul Eudochia Paciu.

Psihologii spun că există mai multe cauze provoacă dependența de alcool.

„În primul rând putem menţiona cauzele de factură socială, de natură psiho emoţională, contextul, mediul în care locuieşte femeia. Diferite sentimente de vină, de culpabilitate, neînţelegeri în cadrul familiei, infidelitatea partenerului de viaţă”, a declarat psihologul Zinaida Gribincea.

Cea mai gravă situaţie este în raioanele din centrul ţării, unde, în 2016, în evidenţa medicilor au fost luate 245 de femei.

În sudul şi nordul Moldovei, au fost înregistrate 164 şi, respectiv, 102 de astfel de cazuri.

În Găgăuzia, 33 de paciente au ajuns la medic, după ce au consumat alcool în exces.

Sursa: www.publika.md

Contact Form Powered By : XYZScripts.com