Header image

Autoritățile își vor consolida eforturile pentru a combate și preveni fenomenul consumului de alcool din Republica Moldova

22:48, sâmbătă, 3 februarie, 2018 | Cuvinte-cheie: ,

Anual se atestă sute de accidente rutiere, înecuri și infracțiuni grave provocate de consumul abuziv de alcool. Ca urmare a studiilor efectuate la acest capitol și a cifrelor care arată situația curentă despre numărul infracțiunilor comise sub influența băuturilor spirtoase, Ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan a abordat acest subiect în cadrul ședințelor operative de pe lângă Primul ministru. Astfel, Ministerul de Interne și-a asumat responsabilitatea de a veni cu propuneri la soluționarea acestui grav fenomen în comun cu alte autorități.
În context, astăzi, 1 februarie 2018, a fost organizată o ședință comună a conducerii MAI și conducătorii ministerelor implicate în gestionarea acestei probleme.
La ședință a participat, ministrul de Interne, Alexandru Jizdan, ministrul Justiției, Alexandru Tănase, Secretarul General de Stat al MECC, Igor Șarov, Secretarul de Stat al MSMPS, Boris Gîlcă, șeful IGP, Alexandru Pînzari ș.a.
În cadrul dialogului, a avut loc prezentarea evoluțiilor înregistrate pe parcursul anului 2017 privind reducerea consumului de alcool și efectele acestuia, dar și analiza cu privire la numărul infracțiunilor provocate de acesta în 2017.
Au fost abordate subiecte cu privire la posibilitatea de reanimare a Consiliului Național pentru Coordonarea Programului privind Consumul alcoolului, revederea documentelor de politici la nivel național și includerea în planurile de acțiuni noi obiective de prevenire și combatere a consumului de alcool, inclusiv prin campanii de informare a populației despre riscurile lui.
Părțile au discutat despre problematica consumului de alcool în societate și incidentele provocate de acest fenomen grav, cum ar fi: violența în familie, violuri, înecuri, accidente rutiere grave ș.a.
Ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan a menționat despre importanța consolidării eforturilor comune între autoritățile responsabile și despre ajutorul de care poliția are nevoie în prevenirea și combaterea consumului de alcool, acestea fiind responsabilități, nu doar ale Ministerului de Interne, dar a tuturor factorilor de decizie, care trebuie să intervină cu acțiuni concrete atunci când vorbim de probleme sociale care duc la tragedii.
În acest sens, participanții au vorbit despre factorii care provoacă dezvoltarea acestui fenomen, dar și despre acțiunile care pot ajuta aceste categorii de oameni să renunțe la acest viciu.
Astfel, încurajarea practicării sportului în rândurile populației, în special a tinerii generații, informarea despre modul sănătos de viață în școli, implicarea în activități social-culturale, ar putea diminua din această problemă, fiind niște practici bune care au funcționat în alte state.
Ministrul Justiției, a subliniat că acest fenomen nu poate fi diminuat doar prin aplicarea unor pedepse aspre, iar autoritățile de drept și nu doar, urmează să se focuseze pe prevenirea consumului, educarea populației dar și ajustarea actelor legislative existente.
În concluzie, a fost stabilită o altă ședință de lucru cu participarea reprezentanților instituțiilor respective, pentru săptămâna viitoare, în cadrul ei va fi realizat un plan de acțiuni în vederea prevenirii și combaterii consumului de alcool pentru următoarea perioadă.
Sursa: www.mai.gov.md
Contact Form Powered By : XYZScripts.com