Învierea lui Hristos este medicament pentru vindecarea lumii paralizate de păcat – Patriarhul Kirill în Albania
17:53, luni, 30 aprilie, 2018 | Cuvinte-cheie: albania, ortodoxia in albania, Patriarhul Kiril al Rusiei, slujire patriarhala, tirana
În timpul Sfintei Liturghii oficiate duminică la Catedrala din Tirana, Patriarhul Kirill al Moscovei a spus că „vindecarea paraliticului este menită să ne reamintească faptul că Învierea lui Hristos este un medicament, un mijloc de vindecare a lumii noastre muritoare, paralizate de starea de păcat și depărtarea de Dumnezeu”.
Preafericitul Părinte Kirill a coliturghisit în Duminica a patra după Paști la Catedrala Învierea Domnului din capitala Albaniei împreună cu Preafericitul Părinte Anastasie, Primatul Bisericii Ortodoxe Albaneze.
Aflat pentru prima dată în Albania de la alegerea sa ca Patriarh al Bisericii Ruse, Preafericitul Părinte Kirill a reflectat asupra vindecării paraliticului bolnav de 38 de ani pe care a corelat-o cu minunea Învierii.
„Învierea este cea mai supranaturală schimbare a naturii umane pe care și-o poate imagina cineva.”
Patriarhul Moscovei a reamintit de ridiculizarea Apostolului Pavel de către filosofii din Atena atunci când predica despre învierea morților: „Te vom asculta despre aceasta şi altădată” (Fapte 17:32).
„Pentru un intelectual păgân din acele vremuri era de neînțeles că un om – un bob de nisip nesemnificativ într-un cosmos imens – poate să depășească o lege fundamentală a naturii ca moartea”.
Cum a înviat Biserica Albaniei
În predica sa, Patriarhul Rusiei a făcut o paralelă între învierea dreptei Tavita de către Sfântul Apostol Petru relatată în cartea Faptele Apostolilor și istoria Bisericii Ortodoxe Albaneze.
„În decursul veacurilor, ea (n.ed. Biserica Albaniei) a slujit poporului său în cele mai dificile condiții; a fost distrusă aproape complet în anii îngrozitori ai persecuției atee, dar a înviat din nou pentru a-și purta slujirea față de oameni cu noi puteri cu ajutorul lui Dumnezeu,” a spus Patriarhul Moscovei la Liturghia din 29 aprilie de la Tirana.
El a afirmat că soarta Bisericii Albaniei este asociată cu hramul Catedralei Învierea Domnului și cu numele Arhiepiscopului Anastasie, care provine de la grecescul anastasis, adică înviere.
„Biserica Ortodoxă Albaneză este cu adevărat Biserica Învierii lui Hristos”.
Învierea este victoria asupra răului
„Învierea pentru noi este un triumf asupra răului din lume, o victorie necondiționată asupra lui. Credința în Hristos cel răstignit și înviat deschide calea către cea mai eficientă opoziție față de rău, dar și către confruntarea pașnică și plină de compasiune față de oameni.”
„Forța și curajul creștinilor nu sunt în agresiune și în dorința de răzbunare, ci într-o mărturie blândă și inechitabilă a adevărului în toate condițiile, într-o dorință de a servi întotdeauna acest adevăr”.
Martiriul creștin este biruința vieții
Patriarhul a vorbit despre martiriul creștin care „nu este doar o moarte eroică în lupta pentru convingerile cuiva: în primul rând, este un act de compasiune față de cel rătăcit”.
„Spunem că martirii, prin moartea lor, mărturisesc despre Hristos”.
„Calea unui mucenic este un efort de a îndrepta, chiar și cu costul propriei sale vieți, neadevărul uman, de a vindeca orbirea spirituală a semenilor săi prin lumina Adevărului Dumnezeiesc”.
Patriarhul Kirill a elogiat martirii cu ajutorul cărora „bisericile noastre au supraviețuit în timpul teribilei persecuții ateiste a secolului 20: cu blândețea și adevărul mărturiei lor, au învins, au călcat în picioare moartea și suferința lumii căzute”.
Martirajul creștin nu este moartea, ci tocmai opusul său, biruința vieții depline, a spus patriarhul.
Dragostea și compasiunea sunt armele Bisericii
Preafericitul Părinte Kirill a atras atenția că „Biserica nu este capabilă să împiedice toată durerea și toate nenorocirile pe care le va aduce în lume voia rea a omului”.
„Ea se poate opune răului și morții cu arma ei unică și inconfundabilă de viață – dragostea și compasiunea pentru întregul neam omenesc”.
Catedrala Învierii din Tirana
Vizita a culminat cu liturghia oficiată la Catedrala Învierii din Tirana a cărei construcție a fost finalizată în 2012 și care reprezintă un model al arhitecturii creștine contemporane.
Catedrala a fost ridicată pe un teren oferit de guvernul Albaniei ca o compensație pentru catedrala mitropolitană demolată în 1967 de regimul comunist al lui Enver Hoxha.
În ultimii 25 de ani, creștinii ortodocși albanezi au restaurat 160 de biserici și au construit tot atâtea alte locașuri de cult noi.
Biserica Ortodoxă Albaneză a renăscut în ultimii peste 25 de ani după o distrugere aproape totală și aduce o contribuție notabilă la restructurarea și progresul social al țării astăzi, i-a spus Arhiepiscopul Anastasie patriarhului Kirill la primirea oficială de sâmbătă de la Catedrala Învierii.
Foto credit: Oleg Varov / Patriarhia Moscovei