Casa memorială „Părintele Ilie Cleopa” va fi amenajată în localitatea natală a marelui duhovnic - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Casa memorială „Părintele Ilie Cleopa” va fi amenajată în localitatea natală a marelui duhovnic

7:54, marți, 25 februarie, 2020 | Cuvinte-cheie: ,

Mitropolitul Teofan a anunţat duminică, 16 februarie, amenajarea în viitorul apropiat a Casei memoriale „Părintele Ilie Cleopa” în Suliţa, locul natal al marelui duhovnic, informează Doxologia.

Ierarhul a vizitat comunitatea parohială „Sfântul Ierarh Nicolae” din Suliţa, după care a mers la biserica de cimitir cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” a Parohiei Suliţa II.

Acolo, a oficiat slujba Trisaghionului pentru Părintele Cleopa Ilie și pentru părințiii săi trupești Alexandru și Ana.

Părintele Mitropolit s-a îndreptat ulterior la casa unde s-a născut Părintele Ilie Cleopa şi şi-a exprimat speranţa ca în viitorul apropiat să fie amenajată acolo o casă memorială.

Viaţa

După ce a urmat cursurile şcolii primare din satul natal, a ucenicit trei ani la schimonahul Paisie Olaru. S-a alăturat obştii Schitului Sihăstria în decembrie 1929. A fost tuns în chipul călugăresc în data 2 august 1937, primind numele Cleopa. În anul 1945 a devenit egumen la Schitul Sihăstria, ridicat la rang de mănăstire în 1947, prilej cu care protosinghelul Cleopa Ilie a fost hirotesit arhimandrit. Nu a trecut multă vreme şi s-a retras în munţi, timp de şase luni, din cauza prigoanei regimului comunist. Când a revenit, a fost numit stareţ al Mănăstirii Slatina, Suceava, unde a închegat o obşte de peste 80 de călugări.

Anii de linişte s-au risipit deîndată ce Securitatea l-au urmărit din nou, astfel că părintele Cleopa s-a refugiat în Munţii Stânişoarei, împreună cu ieromonahul Arsenie Papacioc. A fost adus la Mănăstirea Slatina, după doi ani, din ordinul patriarhului Justinian Marina, iar în anul 1956 a revenit la Mănăstirea Sihăstria, de unde s-a retras iarăşi pentru a treia oară în munţii Neamţului. A pustnicit cinci ani, apoi s-a întors la aşezământul monahal de la Sihăstria, în anul 1964, ca duhovnic al obştii, unde a povăţuit şi a predicat neobosit, cu multă dragoste atât călugări, cât şi mireni, mai bine de trei decenii. A trecut la cele veşnice în 2 decembrie 1998 la Mănăstirea Sihăstria.

Sursa: https://basilica.ro/

Contact Form Powered By : XYZScripts.com