PS Siluan, Episcop de Orhei, Vicar al Mitropoliei Moldovei a susținut teza de doctor în istorie
13:33, marți, 18 mai, 2021 | Cuvinte-cheie: doctorat, episcop siluan salari, siluan salari, teza
PS Siluan, Episcop de Orhei, Vicar al Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove și egumen al Sf. Mănăstiri Curchi, a susținut teza de doctor în istorie.
Teza a fost elaborată în Școala Doctorală Științe Umaniste din cadrul Consorțiului Național administrat de Universitatea de Stat din Moldova, avându-l în calitate de coordonator științific pe domnul Victor ȚVIRCUN, doctor habilitat în istorie, profesor universitar.
Teza de doctor la tema „Mănăstirile și viața monahală din Basarabia (1813-1918)” a fost susținută la 14.05.2021, în ședința Comisiei de susținere publică din cadrul Universității de Stat din Moldova.
Membrii comisiei de doctorat: 1. Igor CERETEU, dr. hab., conf. univ. – președinte Comisiei Științifice, Universitatea de Stat din Moldova; 2. Andrei EȘANU, acad., dr. hab., prof. cerc. – referent, Universitatea de Stat din Moldova; 3. Nicolai CERVENCOV, dr. hab., prof. univ. – referent; 4. Lilia ZABOLOTNAIA, dr., conf. univ. – referent, Muzeul Național de Istorie a Moldovei; 5. Victor ȚVIRCUN, dr. hab., prof. univ. – conducător de doctorat.
După ce candidatul la titlul de doctor, Marin Șalari (PS Siluan, Episcop de Orhei) a prezentat subiectul tezei, actualitatea temei, rezultatele cercetărilor de arhivă, precum și concluziile și recomandările practice privind studierea și valorificarea vieții monahale din Basarabia, membrii comisiei de doctorat au venit cu recenzii, evaluări și înalte aprecieri ale cercetării.
Conducătorul de doctorat, domnul Victor ȚVIRCUN, a ținut să-și exprime aprecierea pentru această lucrare științifică inedită și prețioasă atât din punct de vedere istoric, cât și din punct de vedere religios și cultural, considerând-o a fi utilă deopotrivă istoricilor, tinerilor teologi și monahilor.
Totodată, domnul Țvircun a adus mulțumiri: candidatului la titlul de doctor, pentru trudă, responsabilitate și conștinciozitate în demersul de cercetare istorică; în mod special, domnului Andrei EȘANU, acad., dr. hab., prof., pentru sugestiile prețioase, aprecierile critice și recomandările sale care au contribuit la revizuirea și îmbunătățirea lucrării; precum și tuturor recenzenților și îndrumătorilor.
La rândul său, candidatul la titlul de doctor, PS Siluan a venit cu mulțumiri fiecărui membru al Comisiei de doctorat, pentru apreciere, evaluare obiectivă, observații critice și recomandări valoroase și utile în pregătirea și elaborarea tezei, dar și în continuarea cercetărilor ulterioare.
Mai jos puteți urmări susținerea publică integrală a tezei de doctor la tema ”Mănăstirile și viața monahală din Basarabia (1813-1918)”: