Arhiepiscopul Pimen pomenit la un an de la plecare: Este prezent, altfel nu am fi oameni ai Învierii, a spus IPS Teofan
12:11, vineri, 21 mai, 2021 | Cuvinte-cheie: Arhiepiscopul Pimen, comemorare
Mitropolitul Teofan a oficiat joi, la Mănăstirea Sf. Ioan cel Nou din Suceava, Sfânta Liturghie și pomenirea Arhiepiscopului Pimen, la un an de la plecarea lui la Domnul. „Înaltpreasfinția sa este prezent, pentru că, dacă nu ar fi prezent, noi nu am fi oameni ai Învierii”, a spus Mitropolitul Moldovei.
La liturghia oficiată la Suceava au participat Arhiepiscopul Teodosie al Tomisului, Arhiepiscopul Calinic al Sucevei și Rădăuților, Episcopul Ignatie al Hușilor și Episcopul Macarie al Europei de Nord, precum și stareții mănăstirilor Putna și Sihăstria Putnei.
La slujba parastasului s-a alăturat și Părintele Arhiepiscop Ioachim al Romanului și Bacăului.
„De un an de zile suntem cu el, mai bine zis suntem cu el dintr-o altă perspectivă, mai importantă pentru noi decât atunci când era printre noi”, a afirmat Părintele Mitropolit Teofan.
El a evocat fermitatea și totodată blândețea Arhiepiscopului Pimen și dragostea acestuia pentru eparhia pe care o păstorea.
„S-a identificat bine cu această zonă, cu Moldova de Nord, Bucovina cea binecuvântată, până la ultima fibră a ființei sale”, a spus mitropolitul.
În parohii „se simțea acasă, pentru că intuia, vedea, sesiza și simțea dragostea credincioșilor pentru Dumnezeu, pentru valorile familiei, pentru neam”, a adăugat el.
Arhiepiscopia a publicat un album omagial
După slujba parastasului, Arhiepiscopul Calinic al Sucevei și Rădăuților, succesorul Înaltpreasfințitului Pimen în scaunul eparhial, a prezentat albumul omagial „In Memoriam – Un an de la strămutarea la cele veșnice a Înaltpreasfințitului Părinte Pimen”, dedicat fostului păstor de Editura Crimca.
Cartea a fost coordonată de Departamentul Exarhat al eparhiei și supervizată de Părintele Arhimandrit Melchisedec Velnic, Starețul Mănăstirii Putna.
Volumul cuprinde zeci de eseuri și mesaje de la ierarhi, monahi și monahii, profesori și scriitori, care evocă aspecte din viața și activitatea Părintelui Arhiepiscop Pimen.
„Părintele Arhiepiscop Pimen s-a străduit toată viața în mod armonios să îmbine pe cele ale Martei cu cele ale Mariei: smerenia și rugăciunea cu osteneala întru slujirea aproapelui, postul și scumpătatea cuvintelor, cu destoinicia administrativă, milostenia și mărinimia cu dreptatea și cuvântul de îndreptare, înțelepciunea lucrătoare și roditoare cu iubirea de neam, de țară și de Biserică”, a afirmat Arhiepiscopul Calinic al Sucevei și Rădăuților.
„Și-a împlinit cu asupra de măsură rostul său părintesc în această parte a țării numită pe bună dreptate dulcea Bucovină”, a adăugat ierarhul.
Participanții la pomenirea de la Suceava au mers apoi la Mănăstirea Sihăstria Putnei, locul de odihnă al Arhiepiscopului Pimen, unde a fost oficiată slujba parastasului la mormântul ierarhului.
Albumul omagial „In Memoriam – Un an de la strămutarea la cele veșnice a Înaltpreasfințitului Părinte Pimen” poate fi cumpărat de la pangarele mănăstirilor Sf. Ioan cel Nou de la Suceava, Putna și Sihăstria Putnei.
Vezi și:
- Un an de la plecarea la Domnul a IPS Pimen, „Părinte al Bucovinei şi prieten al Sfinţilor Putneni”
- INTERVIU EXCLUSIV | Arhiepiscopul Pimen la împlinirea vârstei de 90 de ani
Foto credit: Captură de ecran (Facebook / Doxologia.ro)
Sursa: basilica.ro