Anchetă mitropolitană la Mănăstirea Chiţcani (Investigație) - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Anchetă mitropolitană la Mănăstirea Chiţcani (Investigație)

13:12, marți, 10 decembrie, 2013 | Cuvinte-cheie: , , , , , , ,

La ordinul Înalt Preasfințitului Mitropolit Vladimir a fost constituită o comisie de revizie mitropolitană, pentru verificarea unor nereguli semnalate la Mănăstirea Noul Neamț din s. Chițcani, r. Slobozia.  

Comisia se va deplasa marți la mănăstire şi este formată din: Arhimandritul Siluan (Șalaru), stareț al mănăstirii Curchi și exarh al mănăstirilor din Mitropolia Moldovei (președintele comisiei), protoiereu mitrofor Mihail Smerea, președintele comisiei de revizie a Mitropoliei Moldovei, protoiereu mitrofor Valeriu Potoroacă, președinte al Judecății Bisericești a Mitropoliei Moldovei, arhimandritul Porfirie (Dobre), starețul mănăstirii Sireți. Comisia va fi însoțită de ctitori care au făcut donații semnificative în decursul ultimilor 15 ani. Anunţul a fost plasat pe site-ul Mitropoliei Moldovei.

Plângerea ctitorilor

Decizia înfiinţării comisiei de revizie a fost luată în urma unei scrisori înaintată Mitropoliei de un grup de ctitori. Redăm mai jos textul scrisorii.

În esenţă, ctitorii importanți ai mănăstirii, cei care vreme de peste 15 ani au făcut donații de sute de mii de euro, invocă dispariția mai multor bunuri donate: autocamioane, mașini, o macara și o combină donate mănăstirii, precum și dispariția unor sume importante de bani. De-a lungul timpului, starețul a primit bani din diverse surse sub pretextul schimbării acoperișului la biserica de iarnă, care stă să cadă, pentru schimbarea geamurilor putrede de la soborul mare, precum și pentru reparația bisericuței Sf. Nicolae care s-a transformat mai întâi în șantier storcător de bani, iar mai apoi pur și simplu a fost închisă și dată uitării. Părintele Paisie nu s-a rușinat să facă bani chiar și pe mormântul fratelui său episcop Dorimedont, luând bani pentru amenajare și pictură de la mai mulți ctitori și nefăcând nimic. În cele din urmă, văzând zgârcenia starețului și faptul că mormântul a rămas neterminat vreme de 7 ani, un pictor cu frică de Dumnezeu și-a oferit serviciile gratis. Aceste și multe alte isprăvi ale părintelui stareț i-au determinat pe ctitorii din stînga Nistrului, oameni cu afaceri importante și cu poziții publice înalte, să vină la mitropolit după dreptate. Ei au cerut demiterea starețului din scaun și obligarea lui de a întoarce obștii banii și bunurile primite de-a lungul timpului. Ctitorii au prezentat mitropolitului acte doveditoare ale donațiilor făcute, acestea fiind anexate la dosarul în baza căruia starețul Paisie urmează să fie judecat la judecata bisericească.

Preot sau bandit ?

Potrivit unor surse din interiorul Mitropoliei Moldovei, situaţia de la Mănăstirea Noul Neamţ este cu mult mai gravă decât reiese din conţinutul scrisorii ctitorilor.

Prima sămânţă de scandal a apărut când călugării au descoperit un act de cedare a mănăstirii către autoritățile de la Tiraspol. Documentul a ajuns în atenţia presei chiar în timpul vizitei Patriarhului Kiril la Tiraspol. Unii comentatori au afirmat atunci că ar fi existat un plan de preluare a mănăstirii de Patriah însuşi, acesta fiind de fapt motivul vizitei din septembrie. Planul ar fi fost zădărnicit de apariţia în presă a unui document prin care mănăstire fusese deja cedată autorităţilor transnistrene.

Lucrurile au început să se limpezească atunci când starețul mănăstirii, arhimandritul Paisie Cecan și-a dat arama pe față și a spus deschis, în adunarea fraților, că mănăstirea trebuie să iasă din jurisdicția Mitropoliei Moldovei și să treacă la Tiraspol. Deoarece adunarea călugărilor a fost împotrivă, starețul a venit cu un “domn” care le-a prezentat foloasele despărțirii de Chișinău, promițînd că monahii vor avea gaz și în chilii. Devine astfel evident că șantajul gazelor este o armă folosită nu doar de Rogozin. O dovadă este chiar țeava galbenă, care se sfîrșește în poarta mănăstirii și care, de zece ani, le amintește călugărilor de păcatul că nu au vrut să facă politică.

Pe de altă parte, motivul real al fugii stareţului mănăstirii din fața Chișinăului este unul cît se poate de banal, susţin sursele noastre. Arhimandritul Paisie pare a fi implicat în afaceri dubioase cu structure negre, care produc bani și mai negri, din Transnistria. Acesta este punctul cheie al cercetării pe care Comisia de anchetă o va face, începând de mâine, la Mănăstirea Chiţcani.

Gravitatea situaţiei este cu atât mai clară cu cât Mitropolitul și-ar fi amînat vizita în Ierusalim pentru a pune capăt fărădelegilor starețului Paisie care, în disperarea sa, comite fapte vrednice de un film cu mafioți. Este vorba despre amenințări cu moartea, kaghebiști care poposesc în fapt de seară în mașini cu sticle negre la stăreție, țipete, lacrimi și blesteme. În rândul călugărilor se discută chiar despre faptul că, disperat că adevărul va ieşi la iveală, arhimandritul Paisie a ajuns să comploteze împotriva Mitropolitului, zicînd că el nu recunoaște hîrtiile vlădicăi. Drept urmare, fiind înconjurat cu cîțiva complici, starețul a rupt ușa de la magazinul mănăstirii și a luat toți banii. Suspendînd din funcție blagocinul, casierul și secretarul mănăstirii, numit prin hârtie canonică de mitropolit, părintele stareț a instaurat în mănăstire un regim de frică și șantaj. Între timp vin scrisori de la firme tiraspolene pe numele arhimandritului Paisie care îl amință cu judecata dacă nu-și plătește datoriile de zeci de mii de euro (vezi facsimil).

Drept răspuns, starețul plînge, țipă și blesteamă, zicând că este prigonit de mitropolit și că ar exista un adevărat plan de scoatere a lui din funcție.

Averile mănăstirii jucate la cărți de consilierul părintelui stareț?

Misiunea comisiei mitropolitane, în fruntea căreia se află starețul mănăstirii Curchi, arhimandritul Siluan Șalaru, nu e deloc simplă, sunt de părere sursele consultate de portalul nostru. Asta, din cauză că e greu să judeci, cu instrumente morale bisericești, ceea ce nici măcar procuratura nu poate investiga fără o implicare a serviciilor de informaţii, având în vedere că totul se petrece într-o zonă de conflict.

Mulţi dintre cei avizaţi cred că de această situație au profitat persoanele suspecte din jurul părintelui Paisie. Printre acestea, “Klimov”, reprezentantul legitim al starețului în tot felul de scheme de vânzare- cumpărare. Semnătura acestei “persoane negre” se regăsește pe multe acte și chiar conturi bancare, deși tovarășul “Klimov” are la activ 6 (șase) condamnări pentru escrocherie. Despre el se zice că “e pierdut la cărți” și că ar fi pus în joc averi mănăstirești. Faptul a fost descoperit de interlopi, care au ținut să-l atenționeze pe părintele stareț de gravitatea prieteniei cu un escroc notoriu. Un semnal de alarmă ar trebui să fie şi faptul că, nici pînă azi, mănăstirea nu este înregistrată ca persoană juridică, la Chișinău, şi nici la Tiraspol.

Cazul starețului Paisie în atenția lui Șevciuc

Persoane apropiate mediului bisericesc de la Chiţcani nu se sfiiesc să vorbească despre faptul că până şi Evgheni Șevciuc s-ar fi supărat pe părintele stareț Paisie, după ce acesta s-a lăudat că îi va aresta pe ctitorii nemulțumiți și că le va face viața grea cu KGB-ul. Călugării spun că ar fi existat o convorbire telefonică între mitropolit și liderul de la Tiraspol, în timpul căreia Șevciuc și-ar fi exprimat susținerea pentru soluționarea acestei probleme delicate, spre binele credincioșilor de pe cele două maluri ale Nistrului.

Tensiunile de la Tiraspol din aceste zile, pe fondul sumit-ului de la Vilnus și a revoltelor de la Kiev pot determina pe unii să confere problemei de la Noul Neamț o conotație politică, ceea ce ar fi o interpretare cu totul falsă, în joc fiind doar banii și schemele murdare împletite în decursul a 15 ani de stăreție liberă de orice ierarhie bisericească.

 EXCLUSIV // Anchetă mitropolitană // MAFIA “ŞI-A BĂGAT COADA” în Mănăstirea Chiţcani ?

SURSA: DESCHIDE.MD

Contact Form Powered By : XYZScripts.com