Episcopii-vicari, PS Siluan și PS Filaret au liturghisit în ziua hramului or. Chișinău, la Catedrala Mitropolitană - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Episcopii-vicari, PS Siluan și PS Filaret au liturghisit în ziua hramului or. Chișinău, la Catedrala Mitropolitană

14:20, luni, 14 octombrie, 2024 | Cuvinte-cheie: , ,

Luni, 14 octombrie 2024, de Sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului, cu binecuvântarea Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe din Moldova, ÎPS Mitropolit Vladimir, episcopii-vicari, Preasfințitul Siluan de Orhei și Preasfințitul Filaret de Căpriana au liturghisit la Catedrala Mitropolitană ”Nașterea Domnului” din Chișinău.

Ierarhilor au coliturghisit prot. mitr. Vadim Cheibaș, secretar mitropolitan, prot. mitr. Nicolae Tudoreanu, cleric superior al Mănăstirii ”Învierea Domnului” din incinta cimitirului Sfântul Lazăr din Chișinău precum și soborul de preoți și diaconi ai catedralei.

La vohodul mic, Episcopul Siluan a transmis decorația ÎPS Mitropolit Vladimir acordată  protoiereului Nicolae Tudoreanu, cu ocazia aniversării a 20 de ani de preoție – medalia ”Sfântul Ierarh Dionisie Erhan”, în semn de recunoștință pentru activitatea sârguincioasă și ascultările pe care le-a avut părintele, în decursul anilor.

Răspunsurile Liturgice au fost oferite de corul arhieresc al catedralei condus de dna Angela Angheni și corul de copii condus de dna preoteasă Teodora Burlac.

După Sfânta Liturghie a fost oficiat un te-deum de sănătate și mulțumire Domnului pentru Mila Sa cea mare ce o are pentru țara noastră Moldova și credincioșii ei.

După Sfânta Liturghie au urmat festivitățile organizate cu acest prilej, în scuarul Catedralei, la care au participat ierarhii, preoții slujitori dar și credincioșii prezenți.

Episcopul Siluan a transmis autorităților publice locale și locuitorilor or. Chișinău, mesajul de binecuvântare și de felicitare al Mitropolitului Vladimir cu ocazia celebrării hramului orașului, îndemnându-i să se roage mereu Maicii Domnului, cea care a fost și rămâne mijlocitoare și rugătoare pentru toți creștinii.

„Vă doresc ca Maica Domnului să vă poarte în grija sa, să vă apere și să vă ocrotească. Ea este mereu aproape de toți cei care o cheamă în rugăciune, oferindu-le sprijin și mângâiere. Să ne străduim să rămânem sub Omoforului ei, pentru a fi protejați în fața tuturor încercărilor vieții,” a menționat Preasfinția Sa.

***

Memoria liturgică a zilei de astăzi ne pune spre cinstire una din minunile săvârșite de Maica Domnului. Într-o lucrare intitulată „Viaţa Sfântului Andrei, cel nebun pentru Hristos”, ni se spune că, la un moment dat, în cadrul unei slujbe de Priveghere de noapte, înspre dimineaţă, la orele 4:00, Sfântul Andrei cel nebun pentru Hristos și ucenicul său, Epifanie, au văzut-o pe Maica Domnului venind în biserică, înconjurată de îngeri și de sfinţi, rugându-se și plângând pentru păcatele lumii. După această rugăciune cu lacrimi, pentru lume și pentru toţi oamenii, Maica Domnului s-a ridicat la ceruri, lăsându-și în spatele ei omoforul (acoperământul), care îi acoperea pe toţi cei care erau de faţă la slujba de Priveghere. Această minune, reprezintă originea Sărbătorii de astăzi, închinată Maicii Domnului, numită „Acoperământul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu”.

Toate rugăciunile pe care le ­înălţăm astăzi Maicii Domnului exprimă recunoştinţa şi evlavia pe care le purtăm celei ce s-a învrednicit să fie `mai cinstită decât heruvimii și mai mărită fără de asemănare decât serafimii” şi `care fără stricăciune pe Dumnezeu Cuvântul a născut”. De aceea o mărim şi o rugăm: `O, Preacurată Maică a Domnului, a puterilor de sus, Împărăteasa cerului și a pământului, atotputernică apărătoare și tărie a noastră, primește această cântare de laudă și de mulțumire de la noi, nevrednicii robii tăi. Înalță rugăciunile noastre la tronul lui Dumnezeu și Fiul tău, ca să fie milostiv nedreptăților noastre”.

Maica Domnului deschide inimile oamenilor atunci când aceștia îi adresează gândurile și cererile lor, când își pun toată nădejdea în ajutorul necon­diționat al Fecioarei Maria, care este totodată mamă a tuturor. Rugăciunea către Maica Domnului curăţă sufletul de patimi și izbăvește din primejdii, unește mintea cu dumnezeirea, luminând-o și făcând-o sălaș al Duhului Sfânt, aducând omenirii darul Acestuia.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media, https://mitropolia.md/

Contact Form Powered By : XYZScripts.com