Sf. Sofian de la Antim: Luați-vă în serios propria viață, pentru că odată îi este dat omului să trăiască - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Sf. Sofian de la Antim: Luați-vă în serios propria viață, pentru că odată îi este dat omului să trăiască

18:18, miercuri, 16 octombrie, 2024 | Cuvinte-cheie: ,

Luați-vă în serios propria viață, pentru că odată îi este dat omului să trăiască și după moarte vine judecata – spune sfântul Pavel. Dacă noi vorbim numai  despre aceste lucruri și le lăudăm cu gura, dar nu le facem, e ca și cum am vedea în vitrina unui magazin o mâncare foarte bună, dar nu o putem lua, pentru că este un geam între noi. Așa este și cu această neaplecare spre poruncile lui Dumnezeu, spre lucrarea lor.

***

Așa curge viața noastră, ca un râu năvalnic de munte, care vine la vale cu viteză mare. Sau poate ca un râu de șes cu multe meandre care curge uneori năvalnic, alteori scad apele din el, la fel cum scad credința și evlavia noastră. Deseori, aceste ape trec peste maluri, simbol al neorânduielii noastre lăuntrice. Răbufnim și noi adeseori și dăm curs răzbunărilor noastre în afară. Așa cum se liniștesc apele, mai pe urmă ne liniștim și noi și mergem încet-încet pe acest drum al vieții, pe care îl vom contiuna în eternitate.

***

Nouă, oamenilor, ne place să trăim nesupărați de necazuri, asta ne-ar conveni tuturor. Dar Dumnezeu are un alt punct de vedere. Când toate ne merg bine, seul din noi, grăsimea, ne închide ermetic pe dinăuntru și nu ne mai pasă de necazurile altora, devenim cumplit de egoiști.

(Un cuvânt pentru fiecare zi a anului din învățătura Cuviosului Arhimandrit Sofian Boghiu, editura Bizantina)

Contact Form Powered By : XYZScripts.com