Seminarul „Şcoala şi biserica – parteneriat pentru educaţie” desfășurat în s. Dobruşa, Şoldăneşti
21:02, luni, 6 aprilie, 2015 | Cuvinte-cheie: profesor de religie, religia in scoala, religie, seminar
La 02 aprilie 2015 gimnaziul „Alexandru Grosu din satul Dobruşa, raionul Şoldăneşti” a găzduit seminarul teoretico-practic al profesorilor de religie cu genericul: „Şcoala şi boiserica – parteneriat pentru educaţie” şi cu motto – ul: „Educaţia fără religie înseamnă şcoală fără suflet, neam fără Dumnezeu, fără identitate”.
La seminar au fost prezenţi: d-nul Gheorghe Dandara – Şeful Direcţiei Învăţămînt Şoldăneşti; Galina Savca – șef adjunct al Direcţiei Învăţămînt Şoldăneşti; prot. Serghei Boldirescu – metodist coordonator în cadrul Direcţiei Metodice a Mitropoliei Moldovei, prot. Vasile Rotari – Protopopul raionului Şoldăneşti; preoţi din raion, cadre didactice ce predau disciplina opţională Religia; Victor Grosu – primarul comunei Dobruşa; Cojocaru Gheorghe – director SRL Cotiujenii Mari.
După binecuvîntarea Protopopului raionului Vasile Rotaru cu un cuvînt de salut a venit Şeful Direcţiei Învăţămînt Şoldăneşti domnul Gheorghe Dandara care a menţionat că societatea noastră a ajuns la o situaţiedificilă cînd copiii rămîn fără supravegherea părinţilor, se educă de către bunei sau chiar vecini. S-au pierdut multe dintre valorile morale, deaceea este un lucru benefic predarea religiei în şcoală căci copiii sunt iniţiaţi în tainele credinţei, sunt apropiaţi de valorile spirituale ortodoxe.
Cu un cuvânt de încurajare s-a adresat participanţilor Prot. Vasile Rotari, protopopul bisericilor din r. Şoldăneşti care a menţionat faptul că: “Educația religioasă trebuie să înceapă încă din copilărie. Astfel copilul poate fi influențat mai ușor religios-moral. Deprinderile bune formate, rămîn valabile pentru întrega viață.Activitatea profesorului de religie în școală, favorizează la formarea elevilor de a atinge idealul vieții de creștin şi are misiunea” de a fi lucrător cu Dumnezeu” pentru formarea sufletelor elevilor”.
Cuvînt de salut a rostit şi directorul şcolii Iulia Grosu, care a menţionat că predarea religiei în gimnaziul ,,A. Grosu,, s.Dobruşa a venit cu 2 ani mai devreme, adică în 2008, fără un curriculum exact şi fără manuale pentru elevi, avînd suportul şi susţinerea logistica din partea Direcţiei Învăţămînt și a părinților . În cadrul seminarului a fost desfăşurată o oră demonstrativă în clasa a V-a, religie cu tema „Duminica – sarbatoare saptaminala a crestinilor” prezentată de D-na Cozma Rica, profesor de religie.
Lecția a fost proiectata după modelul ERRE, model care asigură un cadru de gîndire și de învățare caracteristic gîndirii critice și integrării creative a informațiilor și conceptelor. În cadrul orei publices-a pus accent pe formarea la elevi a valorilor moral – spirituale pe care trebuie să le posede un creştin. În cadrul atelierului condus de Prot. Serghei Boldirescu, metodist coordonator în cadrul Direcţiei Metodice a Mitropoliei Moldovei a fost abordată tema ,,Proiectarea didactică – cheia şi baza succesului tuturor celor implicaţi în procesul educaţional”. S-a menţionat că o lecţie bună este rezultatul unei proiectări corespunzătoare, instrument necesar cadrului didactic. Participanţilor le-au fost oferite mai multe modele de proiecte ce ar putea fi aplicate şi dezvoltate în comunitate asigurînd o colaborare fructuoasă între toate instituţiile din teritoriu.
Activitatea extracurriculară cu subiectu l,, La ospătul credintei,, a întrunit elevi, părinţi, profesori. D-na Rica Cozma a fost dascălul minunat care a făcut posibilă implicarea emoţională a elevilor, părinţilor şi pedagogilor la această oră de suflet.
Cu multa ardoare au discutat si parintii elevilor despre educatia copiilor si importanta predarii religiei in scoala.
Cu un buchet de cîntece pascale interpretate la cobză a venit în ospeţie la elevii gimnaziului mult îndrăgitul artist de muzică folclorică Marin Ganciu.
În cadrul seminarului au fost audiate melodii interpretate la fluier de către elevii gimnaziului conduşi de profesorul de educaţie muzicală Pînzaru Aurel, superbe cîntece de înviere prezentate de către ,, îngeraşii ,, claselor primare.
Cadrele didactice prezente la seminar au menţionat că ideile şi materialele seminarului le vor servi drept suport în activitatea pedagogică.
Nadejda Rotari, metodist pentru implimentarea Religiei din cadrul protopopiatului Şoldăneşti.